跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
等等先 有關於死亡時間果到 around 6:30 未必確實係6:30 應該有考慮埋個約會時間

我睇資料 最初估計卞是晚上9時至12時死亡 後來發現她被勒斃後 將死亡時間提早至6時至12時
如果假設係歐陽殺,幾乎可以肯定佢係6:30至7:00左右殺,因佢10點13分已經離開,並且係合理時間返到屋企。

不過6:30死唔係好match到死者進食紀錄

再有另一個可能就係
其實係7點後殺,不過歐陽打卡後冇走到,再慢慢處理屍體,之後先飛的返屋企。咁就match晒所有野。係咁既話佢都好冷靜
睇咗13-15

原來歐陽條垃圾 淆撚晒底

第一次:his summing-up, to the evidence of a police officer who led a search party to the Americana Shop at a time when the accused was the only person there and who said that it was his impression that at first the accused seemed nervous but soon regained his composure. 

第二次:就係當警方去佢屋企塔咗件衫返去,條友淆撚到仆街 垃圾到

然後,件西裝心口袋有撕裂,不過唔知關唔關事
笑到我仆街,突登搵張彩色陰佢
仲要否決埋個Haslam個precedent (認人前警方出示被告相比證人睇)

佢係咪話因為個女仔一早已經睇報紙認得歐陽個鳩樣?

啫係個證人同死者唔識,而係證人開餐廳嘅阿哥先係同死者識…之前content farm d料真係好撚誤導同埋證人個fd(另一證人)淨係witness件事

果然睇判詞睇多好多嘢
sorry上面個flow打得好亂
不過見到嗰段有關係就打埋,當做多個資訊啦

女證人阿哥開餐廳,並且因為餐廳原因一早認識死者,但證人應該唔識死者,而有一日證人收到電話,阿哥叫佢即刻去餐廳但冇講點解

一去到已經警察喺度,然後證人就講返燒裙事件,並且冇證據證明警方誤導證人令佢認出歐陽

另一證人係證人嘅朋友,兩次燒裙事件都係目擊者

認人嗰part上面ching已經講咗,不詳述
“另外, 兩個學生, 其中一個係死者朋友, 而且在認人中並非「絕對肯定」用煙頭燒佢裙者係歐陽炳強。”

但點解上面又咁講?
The final ground of appeal was that the judge wrongly withdrew the verdict of manslaughter from the jury. The judge told the jury that the verdicts open to them were guilty or not guilty. The medical evidence was to the effect that the girl had been offering a considerable amount of resistance and that in those circumstances asphyxia would take three to four minutes whereas it would take four to five minutes if there was no resistance. The evidence of the forensic pathologist was that it was unlikely that the assailant had attacked the deceased from in front and in his opinion the constricting element had been the right forearm of the assailant applied from behind the deceased; the scratch marks on the deceased's neck had been caused, in this witness's opinion by the girl trying to pull herself free and were defence scratch marks from her nails. The constriction caused by the arm had displaced the voice box backwards and to the left compressing it onto the spine and resulting in bruising of the voice box. The application of constricting force over the front of the neck had resulted in blood being trapped within the upper part of the neck and also the face, causing the congestion which is a feature of asphyxia and ultimately causing the rupture of the small blood vessels resulting in numerous pin-point bleeding spots over the eye lids and the iris of the eye. In this expert's opinion moderate to severe force was necessary to effect the obstruction to the blood flow and also the air entry. In our view this evidence of strangulation lasting from three to four minutes is only explicable on the basis of an intention either to kill or to do grievous bodily harm.

屌你老母歐陽狗,嗰陣都寫到咁
點解最尾案情可以改做誤殺?仲要比條撚屌出返嚟
完全唔撚明,呢D咁嘅人渣都有得出返嚟真係好撚黑暗

同埋事實亦都證明,法官從來冇考慮過比條變態佬歐陽狗認誤殺呀,屌你老母胡鴻鈞,你想呃邊個呀屌,睇到好撚嬲呀仆街 認誤殺坐兩年?我屌你老母啦 仲有呀 11哥,你都係仆街死算啦
嗰個係上訴時,appellant提出嘅疑點嚟,都唔知真定假,條傻鳩胡鴻鈞up乜柒都得㗎啦
其實真係好睇警方取態
如果查到其他店員都有犯案的可能性
反而提供左疑點比每一個店員
最後冇人坐監
卞當日下午在家中煮飯

下午5時出門口到銅鑼灣返夜校  

死者於死前1.5-3 小時曾進食 即係呢餐係下午食 一般人進食後4小時 食物才會排出胃外

假設6點30遇害 即係下午3點半至5點呢段時間食野就得

跟據胃入面紀錄

卞係冇可能8點後遇害 因為推前3個鐘已經係5點或過5點 果個時間佢冇可能再食野

而跟據法醫話卞係死係2-3小時冇被移動 都好大機會係6-7點呢段時間被殺 因為歐陽10點13分走人

連時間都咁match !!! 歐陽真係好難唔係兇手
事實證明,胡鴻烈呢條仆街 抹大眼講大話 為咗幫條變態佬消毒 居然對大眾講大話呃鳩人 明明判詞已經清清楚楚寫明個judge從來都冇比機會jury考慮誤殺

仲有11哥呢D咁嘅賤種,依家為咗自己居然由民主變奶共,就知呢條友幾咁垃圾。日日苟且偷生,我係你就自殺再道歉算啦,留喺度獻世冇撚用
由當初7 成 慢慢覺得9成
呢刻覺得10成真係歐陽做
證據巧合都可以係人為 但時間上的巧合 係真係冇得講
“另外, 關於死者進食時間, 證據顯示死者死前1.5小時甚至更長(3.5小時)前進食, 而證據「強烈」顯示由lunch time到死者離開屋企時間(5:30分)都冇食過野。上訴庭(引述上訴律師)話呢一個證據令控方關於死亡時間既推論(6:30分)有疑問, 而原審法官引導陪審團認為一點唔重要。”
呢段又係假?
呢個唔係上訴庭總結出黎架咩?
律師巴打可唔可以解答下真定假?
證據「強烈」顯示由lunch time到死者離開屋企時間(5:30分)都冇食過野

咩證據好想知 lunch time 又指幾點? 有冇更多資料?
唔係,一開始律師summarise嗰份係上訴庭中上訴代表提出嘅疑點s
我剩係記得之前有人講過話佢老母話死者直至5:30出門口前都冇食過野
但有冇source要搵返先知
跟據卞玉英弟(最後一個見過死者)供詞

卞當日下午在家中煮飯喎
當然煮飯又唔一定係食飯
所以我先覺得搵返真相未必係最重要
正視聽先係最最最重要!

真係要將所有真實資訊交比大家自行判斷
而唔係content farm作流料誤導人
依家咁睇真係已經冇撚晒疑點,有都係D蝦毛蟹腳 例如佢再針住點名簿唔見咗/女證人可信度 有冇密碼 呢d無關痛癢嘅所謂疑點去拗 完全冇撚意思

所以我一早話,當所有證據都指向你,案發現場已經鎖定,又得你喺度,你話自己冇鎖匙?我屌啦,信唔信你都冇撚分別
事實證明,胡鴻烈呢條仆街 抹大眼講大話 為咗幫條變態佬消毒 居然對大眾講大話呃鳩人 明明判詞已經清清楚楚寫明個judge從來都冇比機會jury考慮誤殺

仲有11哥呢D咁嘅賤種,依家為咗自己居然由民主變奶共,就知呢條友幾咁垃圾。日日苟且偷生,我係你就自殺再道歉算啦,留喺度獻世冇撚用
由當初7 成 慢慢覺得9成
呢刻覺得10成真係歐陽做
證據巧合都可以係人為 但時間上的巧合 係真係冇得講
所以我先覺得搵返真相未必係最重要
正視聽先係最最最重要!

真係要將所有真實資訊交比大家自行判斷
而唔係content farm作流料誤導人
依家咁睇真係已經冇撚晒疑點,有都係D蝦毛蟹腳 例如佢再針住點名簿唔見咗/女證人可信度 有冇密碼 呢d無關痛癢嘅所謂疑點去拗 完全冇撚意思

所以我一早話,當所有證據都指向你,案發現場已經鎖定,又得你喺度,你話自己冇密碼?我屌啦,信唔信你都冇撚分別

最後補多句,歐陽撚強我屌你老母
希望花家姐睇完呢個post會做個回應!

跟據花家姐你推測 如果有卞相熟人仕住跑馬地電車站附近 都好大機會被查

而且環境證據 地點 時間各呢點 歐陽都好吻合到 相信好難搵第二個人可以吻合到以上呢三點

你可唔可以係東頭灣道節目解釋下 點解你仲可以咁相信歐陽?我唔介意你幫佢平反 最少聽完會令聽衆對疑點有更多了解
第46張圖死者細佬話死者走時著羊毛外套
啲圖邊到睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞