跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
至於我嘅目的好簡單
希望網民/市民可以用比較有根據嘅資料嚟了解返件事
而唔係睇完d 老作content farm就當睇咗,然後一齊覺得單案疑點重重,被告好無辜
或者我真係太偏激
但可能係入呢個post後嘅衝擊太大,原來一直比人蒙蔽咗咁多年
唔想其他人繼續成為受害者

冇錯仲有若干嘅疑點未解開
但呢個唔係重點,重點係寧願唔睇都好過睇一篇老作嘅廢文
我睇一篇舊報紙 (甚至01嗰篇疑點文)一定勝過睇嗰幾篇d咁嘅殘體廢up飛機文
同埋一單香港奇案,居然要比D支那佬用埋douban呢d content farm嚟做source嘅廢文主宰咗件事嘅資訊 實在太嘔心

其實初步深入了解過件事,再睇返嗰幾篇嘢真係會無名火起
我唔係話信晒警方,但真係覺得呢D原創研究廢文對控方嚴重唔公平同埋對歐陽太傾斜
一嚟已經整段咩時代背景同當時嘅社會風氣嚟人格謀殺當時嘅警隊嚟表達嗰個年代被屈係好閒嘅感覺
然後寫一大堆離撚晒罩嘅FF文嚟幫歐陽兜…簡直嘔心

如果遲D得閒,我希望用呢度嘅資料 (如judgment)寫返好wiki個page
個page實在太多人睇,呢個加句老作嗰個加句老屈,一個大話講一百次就會變咗真
呢樣嘢真係好危險

至於點解要咁做
我唔係單純為咗搵真相
我係想世人有個更可靠嘅機會去睇返成件事
只能承認咁做係想從多年來一直被呃尋求自我救續
唔係架 初時乜都唔知果陣真係覺得佢無做架
所以有心討論嘅人至少要本住歐係無罪假定,咁先有討論嘅空間
個post係咪劇集宣傳
唔係啦,我地好認真討論緊啲疑點
冷靜

屍體曾被冷藏呢個point好似冇人提過🤔
登上閣樓呢個真係好可疑,因為有另一個說法係話冇閣樓,而工場係喺經理房後面
事實,d content farm同wiki之前個版本太偏幫條友
但d疑點多數老屈 所以先會做成咁嘅惡果
嗰個係1979改編,呢度唔知改咗幾多
照計應該係有閣樓
或者個地點難複製,所以somewhat改一改掛
我有諗過
就係兇手殺人同處理屍體唔係緊接
咁條屍就擺住喺凍櫃保住鮮先
呢個亦都可能係第二個原因要推闊個死亡時間
死者體溫被加速下降

推測兇手殺人時間約7點
但10點先收鋪,途中有得條屍外露好危險
---
不過呢個嘢冇咩意義,都係斷鳩估
而雪糕鋪多凍櫃應該冇咩可疑

如果真係有閣樓
Btw Wiki嚟,睇吓就算
依家呢個地方變左大新銀行?
我都想知
好神秘
唔知個閣樓仲係唔係度

去實地考察?
呢個係翁靜晶講,真實性我當60%-70%
改晒則啦一定,點會仲保留個格局
Same,佢要郁手喺閣樓喺已經可以,無必要等佢落樓梯
咩料,咪就係講佢身形矮小未必佔到上風,所以先要用梯級嚟借力
我知呀,但呢個都只係其中一個推測,因為有另一個說法話佢雖然細小但有力。
返緊工仲keep住覆你地,好癲
追咗好耐post
本來我都覺得佢係無辜
但睇完呢個啲環境證供好充分,覺得佢有做過
但睇完viu個節目,睇得出11哥心入面真係相信歐陽無做過
所以我地討論左咁耐就係judge緊環境證供到底係咪咁有力去charge一個無任何目擊證人又調查唔到動機嘅人謀殺
老老實實我咁大個人都未去過跑馬地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞