跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
唔小心殺左人咪算 切lin頭真係好痴線
有時諗佢會唔會痴線到食左兩粒lin頭

好多痴線佬咁做都係為左收藏 佢會唔會仲收埋左係一個地方 都冇人知....
第50張圖陳彬彬話死者一般會遲到20-25分鐘
個花家姐其實乜水嚟,聽都未聽過呢條友

不過聽完佢個推測之後,好撚肯定佢係智障
會,依家歐陽狗強,尹三龍呢D大犯全部出返嚟,大王都準備出嚟

大家真係要小撚心
係,經常遲到 唔知係咪因為咁對佢有D親切感,因為我都係咁
證明嗰陣真係幾凍
歐陽狗著住blazer返工睇嚟係合理嘅

同埋咁凍嘅話,成個冬天嘅雪糕生意應該都麻麻

加上律師ching話跑馬地嗰個位夜晚好靜冇乜人

而歐陽狗要殺人,估計需要3-4分鐘,加上佢跟上去非禮,計多1分鐘佢,頂盡5分鐘

5分鐘唔喺鋪面其實好閒,之後條友可以若無其事繼續返工真係好撚嘢

希望歐陽賤種可以拎返死者粒lin出嚟
睇嚟已經冇嘢好傾

唯有拎多個出嚟

有人話死者曾被冷藏,但睇判詞又話屍體死後被放置3個鐘,想問被冷藏嗰part係咪假?
大王 不落皇旗巨筋進!
可以睇下歐陽自辯 冬天雪糕生意係好好 因為冬天先有軟雪糕賣
可能兩粒lin同軟雪糕一齊賣
參考當初人肉叉燒包
佢淨係話生意同平時差唔多
唉,我錯了,唔應該攞死者嚟講笑
要講就講條變態咸濕佬殺人狂
份judgement有寫係一點
佢唔係飛的返屋企,佢係搭八號巴士。
做開網台講奇案,個人覺得一般般。
但香港好似無咩選擇,都係危險人物,東頭灣。
好快咁睇完, 第二次上訴冇新加既重大疑點, 好多都係重複第一次上訴既points, 而且理據比第一次更薄弱, 有d夾硬
主要原因我相信係重審中, 第一次上訴所提既疑點已經獲考慮, 所以第二次上訴已經冇乜空間去argue
呢點難d成立

首先如果你係兇手,第二度殺左人,有能力搬到去工場燒毛,你會否就咁放條屍係工場出面?

之前好多巴打都話殺左人,點會就咁放條屍係兇案門口,同樣地如果係第二個行兇,有能力搬屍而不被人發覺,大家認為會否就咁放係門口?

所以屍體就咁放係門口係因為無能力搬屍
唔係好明, 關就咁放條屍係工場門口咩事?
幾時有證據提到呢一點?
如果你係兇手,有能力搬屍去工場,要棄屍會否放係兇案現場附近俾人查
明白
先假設有其他兇案現場既可能
你提出呢一點不論死者是否死係工場都成立
兇手既然有能力由工場入面拉死者出去棄屍, 亦代表佢有能力拉多一個街口, 拉多一個平地街口甚至乎可能比拉出鋪口更容易

呢個唔單止關乎能力既問題, 仲係被發現棄屍既風險問題
根據清潔工既講法, 個位成日都有貓狗死屍
兇手係果個位置棄屍, 可能出於兩個考慮: (1) 快快手冇人發現 (2) 博大霧有清潔工直接當貓狗死屍處理
其實有無相關記錄有無根據過死者生前習慣、生活規律,
例如平時返夜校前會唔會先食飯之類,
嚟嘗試解釋死者進食時間,
從而推斷死者遇害時間?
如果遇害時間有出入(好似法醫一開始咁修正時距咁大)
咁可能當中會有變數

事件若非預謀性犯罪(前設係死者嘅出現係偶然),
一時之間錯手殺人嘅話,
個人認為拎個紙箱來源嚟打都可以算一個point
根據律司巴打嘅上訴判決書
「上訴庭亦表示, 證據顯示雪糕店同工場都冇呢個紙箱」
偶發性錯手殺人好難想像仲可以去搵一個電視大紙箱,
前題仲要係返緊工當值。
你講呢啲point我地之前已經假設過,如果真係照呢個假設去推,而歐陽又唔係真兇嘅話,咁要做以上嘅人佢都一定要係好熟悉呢頭同埋歐陽嘅人。
There is no telephone at the tram terminus and the suggestion was made to the jury that the Deceased might have gone to the Americana Company to make use of their telephone.
照份JUDGEMENT咁睇,只係話死者有可能去左雪糕屋打電話,再加埋歐陽口供,佢話死者冇入雪糕屋打電話,係咪唔應該排除左死者真係冇去雪糕屋打電話呢個可能性?
如果唔係歐陽,可以肯定係就係有鎖匙既工場同知道密碼既員工。
律師ching可以睇吓我呢個推斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞