跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
咁D殺人犯下下話唔記得就甩到身啦

---
咁唔怪得冇人信看更口供

同埋都係一頭半個月前嘅事
佢係一個冷靜高智力男子,
唔會信佢一句唔記得就得掛

不過睇嚟條友就係打緊呢點,
話懷疑有其他人
跟住趁佢走咗收屍都唔出奇

btw睇多次張相,個卞玉英點睇都係靚女嚟
何來樣貌普通呀
有打,就係得佢嘅紀錄

其實查到安美都係唔夠一個月
照計都唔係好耐之前
又loop
根本冇證據顯示佢係高智力罪犯
嗰堆假設的前提係佢係兇手

技工都唔記得自己係咪最後一個離開
看更夠話自己記得被告12點返屋企咪又係冇人信
要求被告記得當時係咪記得自己一個係咪合理呢?

如果係案發後立即拘捕歐陽
佢話唔記得就唔合理
但幾個月後(其實幾時落口供?)先問佢
唔記得有幾奇?
第一次查佢已經有問啦 (1979段片,當然有改編成份)
你查到佢有咩可能唔問
唔好當貝亞係傻囝先得㗎
卞玉英
In 貝亞,We trust!!
咁第一次查係幾時
問得佢應該會問埋工場d人?
佢唔記得唔合理的話
咁工場員工唔記得一樣唔合理

貝亞早知道係誤殺
你地又信唔信呢個講法
見到燒毛 切乳頭已經好難相信係誤殺
1月頭

都啱嘅

返日班有多名員工當值,唔肯定係咪最後一人都合理

但夜班得佢一個,冇得講喇掛
非法處理屍體唔同謀殺掛
當初hellokitty 案切埋個頭 煲埋放入公仔頭最後都係告誤殺
佢一早已經講咗案情係咁

但之前喺上個post 有問過呢個case嘅法律,話就算係咁都冇可能告誤殺,一定charge老謀煮死條仆街
咩料
老謀嚟喎 判埋老終
有冇問過工場的人通常幾點收工?
如果通常6點就走哂
咁當時如果好突然地6點後仍然有人
佢唔記得就唔合理

但如果工場的人通常係喺6-7點收工
咁佢唔記得都好正常
告謀殺 判誤殺
誤殺都可以坐終身
其實啲技工俾口供就話係收六點,但事實係咪日日都咁準時邊個知
第一次嘅驗屍結果其實係九點遇害
正常一個人消化要四到五小時
一點食完,如果無再去食晚飯
假設真係六點半遇害,個胃又點解重有消化左兩三個鐘嘅食物量呢,所以中間應該係有去食飯先可以有咁嘅食物量
如果個假設係啱嘅,咁起碼八點先係真正死亡時間
如果唔係六點半殺,咁就唔似係衝動誤殺啦,而係有動機咁捉左死者之後再殺左佢
當初單案有份聽
唔好下下質疑人先得
係wor,兩條罪都charge晒
啫係誤殺都夠做

講真呢D大案,好影響公眾利益同感覺,doj同警方一定會煮死個犯

多謝你嘅資訊,啫係可以肯定,條傻鳩大狀鳩up話認誤殺坐兩年,真係得啖笑
正解

2000年12月6日,陪審團以六比一大多數,裁定三被告謀殺罪名不成立,但誤殺罪名成立。
法官阮雲道判處三人終身監禁,三名被告最少服刑二十年才可申請複核減刑。
同意,就算係6點半定9點死,都影響唔到條友係最大嫌疑
我睇錯,已跟進

傻鳩咗以為誤殺唔會老終
條屍有冇入過冷庫?當時登發係6點, 如果死殺完人又切又燒當玩左1個鐘再放入冷庫, 仲要好好手尾屈好晒放入箱入面

上網search人死2小時已經會開始彊硬, 如果未屈條屍, 又要屈得入個紙箱真係天荒夜談. 當年電視機又咁貴, 又撞岩有個咁大個紙箱fit到個人入去都真係六合彩都無咁準.

70年代要搵紙皮箱真係好難, 搵白粉買可能仲易
咁講一開始就無需要推前個死亡時間啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞