跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
如果證明到因姦不遂就點都係老謀架啦,雖然就話intention不明,但有action,喺刑事上要兩樣都fulfill先定到罪,但呢單野指向性咁大,有料仲唔釘死佢咩
但唔明點解杜太話因為案情變咗誤殺所以比佢放出嚟?咁當初有得改認誤殺呢個有幾多成係真?

仲有,聽翁靜晶講話貝亞好stubborn,一定要鋤個犯老謀,同埋成個檢控team 都想煮死佢,所以我唔太信有認誤殺呢個offer
唔好講以前,依家律政都係咁,藏毒charge人運毒都大把,根本就唔係睇料有幾多,係睇佢地想charge啲咩
嗰個年代有啲咁變態嘅殺人手法,一定大把人疾惡如仇,想煮死佢都唔出奇。
改認誤殺係個辯護律師胡大狀offer佢,但話見歐死口唔認有殺人所以好信佢呀嘛
所以個胡大狀真係9up,我真係唔信DOJ會比佢認誤殺

所以我覺得一早認誤殺可以坐兩年出嚟嘅可能性好低,或者kind of只係辯護想試歐陽係咪真兇

學你話齋,咁凶殘嘅兇殺案,就算唔好話以前,依家都一定會煮撚死佢啦如果捉到個極重嫌疑犯所以個講法我真係好撚唔信

胡大狀幫佢辯護真係講乜都得,仲要個歐陽出返嚟就搵佢幫手消毒,而胡大狀個3點無辜論冇記錯係02年定03年講嘅,符合配合消毒嘅推測

錯字
姐係根本就冇閣樓打電話呢回事
係話個電話係擺喺經理房,要打電話就一定要經過櫥窗仔隔離個門入去打,而經理房後面就係個工場
正如文翠珊男友講,咁撚多巧合得佢一個獨中,抵佢坐啦

仲要查咗咁耐完全搵唔到第二個似樣嘅嫌疑人
就算誤殺都唔會係一兩年啦痴線咩
唔終身都十碌八碌啦點會兩年咁便宜佢
嗰個應該改編咗掛,唔係100%還原
所以真實情況係點,真係冇人知

或者可以睇返5172嗰篇報道
有咩掙扎痕跡?

其實我覺得電話冇咩好考究
可能係6:30的電話喺另一到打
而之後死者再去雪糕店打電話姐
佢嗰位講電話的朋友有冇話幾點到達相約的地點?
唔捨得掛,怕老婆屌掛

01就咁講
坦白講,班差佬就擺明知係佢做
但冇關鍵證據,我覺得就算唔夠料
都會再搵D新料出嚟屈佢
啫係我當初嘅猜測:
有D證供睇落牽強,或者真係差佬屈出嚟,但照咁睇屈錯嘅機會真係好撚細
真係得佢一個冇不在場證據
就算比佢話11點返到屋企,都洗脫唔到佢嘅嫌疑

完全有可能係咁:
死者6點半去打電話,跟住歐陽谷精上腦想非禮佢,對方反抗後殺人,殺完人之後冇話一定要即刻處理條屍

完全可以係10點鐘收鋪 (當時得佢一個,佢早D落閘都唔係問題) 然後處理條屍,搞掂晒所有嘢其實唔需要好耐,特別係貝亞起佢底時已經發現佢係高智力人物,要做呢D真係唔難

只能講,假設真係佢做,以佢頭腦咁精密,完全有可能消滅晒D危險嘅證據,佢亦都成功咁做到
有咩證據顯示佢係高智力人物?
嘩屌,原來12點先返屋企
佢完全可以10點收鋪,11點搞掂晒再棄屍,12點返歸

更何況看更口供被判不可信,佢真實返歸時間可能更遲

回埋第6點,貝亞話工場係用鎖鎖住,而歐陽係有晒D鎖匙嘅
咁即係有咩掙扎痕跡?
但好似冇講點解看更口供不可信?
我覺得佢又唔算係高智商
單純完全唔知道有科學鑑證
要掉嘅盡量掉哂要掉嘅嘢
要洗嘅盡量洗哂就以為冇事
但係佢唔知有科學鑑證的話
點解要掉野?
佢根本唔需要咁做
做得應該有不利的證據?
但係又諗唔到有咩不利證據
貝亞自己講,wiki都有寫,有篇新聞話點樣用刑佢都好忍得,同埋做過好多嘢嚇鳩佢,佢都完全唔驚

1. 半夜搵女警扮死者打電話嚇鳩佢,佢完全唔驚第二日正常返工

2. 用私刑引佢認,完全冇用

3. 搵個散仔扮犯索料,又冇用

4. 呢個最好笑,搵條友扮目擊者話見到佢殺人,要攞1000蚊勒索費,條友又係完全當冇一回事

5. 搵心理醫生試佢,完全冇用

以上嘅,比著平常人我諗唔會完全唔驚掛,我就算冇做都會好驚擺明比人搞,佢個反應真係冷靜到over晒
屌,咁比差佬搜到你有死者件衫,呢件案就已經冇疑點啦 傻嘅
正常以前就算未有科學鑑證
殺左人都會掉哂同受害人有關嘅嘢啦
但你諗唔明佢點解要咁做
有利益衝突掛 老婆就完全唔使信
看更…我都唔知,同埋都係嗰句
佢要做到12點返屋企係完全有可能
掉野係為左毀滅證據
唔諗住毀滅證據應該唔會掉野?
同埋以前的殺人案好興掉哂死者d野?
正常法官唔接納證人的證供應該會有原因?
例如前後矛盾 同被告有特別關係都可以

當時交通情況係點?
報導又話交通唔發達
所以冇咩可能做到?
假設佢要扮變態佬,掉佢D衫同身外物都好正常,等佢完全冇線查,同埋嗰陣已經有指紋,佢會唔會驚D衫褲有指紋?學上面ching話齋,凡經過必留痕,佢殺人嗰陣冇戴手套,完全好大機會獨摸咗死者,所以掉晒D嘢好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞