跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
佢唔知有科學鑑證但係唔代表唔駛銷毀證據嘅
以前未有科學鑑證警察依然會蒐證架
咁掉哂d嘢都好合理
當時警隊好腐敗
呢d野見慣都唔奇
同埋冇做過的話有咩好驚
呢個都有可能
冇做過嘅話:我嘅反應會係好撚嬲
而唔係沉默冷靜面對

點講都好,佢唔係高智力,都必定心理質素好高
分明有做啦 成班扮曬神探咁
如果你係當時的疑兇
比警察咁對待
你會點做?
off topic

armarm Netflix 有套港產劇都係base on 呢單野去講
睇左幾集
唔知有幾多成真
樓主可以研究下
成單案係有好多唔自然地方

如果佢頭腦係精密 絕對唔會將條屍放得咁近
其實佢有好多時間去諗點處理條屍 亦有足夠時間令佢用其他方法令條屍移動得更遠 但佢選擇左放係附近?
諗下你係個殺人犯 你將條屍放係得你一個工作的地方的門口附近再番屋企訓你會訓得著? 未搞掂你會肯番屋企?
成件事冷靜得好唔自然 如果佢真係咁樣做
佢似想挑戰警方多 仲有條屍燒恥毛 割lin 頭點解唔係切頭髮 切手指? Lin頭會有咩證據?咁樣做唔似係毀滅證據 似係刻意去做出黎比人睇呢個犯係變態殺人犯 仲要係殺左人先咁做
最後死者生前無受傷 死後先被人割乳頭同燒恥毛 似係兇手一出手就想殺死者

唔係想話炳強唔係兇手 我心目中都認為佢係 但真係覺得單案真係有好多唔自然位
其實有冇講死者指甲的2百幾條纖維係喺邊隻手指搵到?
10隻手指加埋2百幾條?
定係1隻手指2百幾條?
假設被告係著住佢套西裝行兇
死者自然的反應應該係極力拎開被告隻手?
咁應該10隻手指都會留有被告西裝的纖維?
而且纖維的數量應該唔會少?
最後個問題我覺得係 得7條我真係覺得少 炳強身型點會令人掙扎唔到
警察話佢用樓梯借力
即係同一個高佬用到的力差唔多
而且從後用手臂cool頸唔需要好大力
壓住條氣管幾秒已經好難掙扎反抗
又或者本來西裝的纖維就唔容易痴喺指甲到?
所以7條已經算多?
都幾同意嘅,我試下推下啦

紙箱搬遠D嗰個點
我就同意佢自己講 咁重點搬呀 (雖然唔知真偽)
警方要搵4條友搬
佢曹星如咁嘅身材,加上開工開咗咁耐一定會冇力,佢夜媽媽去邊搵架車仔?!仲要如果佢逗留得太耐會好危險,可能會有目擊者

而有一個點好重要,就係垃圾婆話獸醫診所門口對出成日都會有紙盒裝住D死貓死狗,會等垃圾車清走,兇手可能熟悉呢樣嘢於是諗住搏大霧,加上佢紮到實晒 應該都kind of 防止其他人開個箱嚟睇如果真係咁多貓屍狗屍嘅話
---
我都同意切lin未必係毀滅證據,真係有可能扮變態佬混淆視聽,其實條友好成功,差咗成個月先"偶然"查到佢,一開始查到雪糕鋪都冇為意,點知會有個散仔-6撞得中
你前面個問題,已經自己解釋咗 同埋,照推測,西裝好大機會係指blazer,咁接觸唔多都好正常,可能入面嗰件已經比佢掉咗,但blazer咁貴就一定唔會掉
你咁講都岩 但係當要合理化一件事一定會諗到原因去解釋 情況都類似跟據犯罪學一個唔知咩theory 當你要針對一個人 刻意係兩個人之間搵共通處係唔難 果d共通點就係我地所講的巧合 因為你會係一萬個事實入面只搵出對你有意思既著眼點 無視其餘事實

你又可以諗下要就哂個位置 一前一後去做呢件事都唔易 難道要企定定比你咁做 除非我要伏佢 我企係後面 第一步就想係殺佢
當然我唔排除會係咁 只係我會諗 情況發生的難易道係咪真係必然做到 其次如果兇手第一步就想係殺佢 動機又會係咩?
嗰7條係指外套 而唔係入面嗰件?
死者比人cool頸 應該會抓住兇手隻手(即係外套)
而唔會接觸到入面嗰件
咁7條算多定少?

咁另外嗰2百幾條纖維係咩黎?
分別有幾多種纖維?
一般人隻手有2百幾條纖維算多定少?
忽略死者本身自己衣物的纖維
咁指甲內第二多的纖維係咩種類呢?
會唔會嗰個先係真兇呢?
我覺得扮鬼嚇佢異常冷靜嗰個位真係太異常,正常人撞鬼都會驚啦,何況係去過你舖頭買雪糕嘅人。鎮定得over咗
咁你假設左被告知道死者曾經去過雪糕店買雪糕
佢有睇報紙㗎嘛,咁轉個講法,條屍就擺喺佢做嘢地方附近,撞鬼都冇feel咁堅
姐係好似喺你屋企附近發生謀殺案,然後幾個月後你撞鬼,冇feel
呢點我覺得又唔洗刻意去諗ge
或者警方扮得好假呢 情況就類似千王之王 張家輝扮精子咁 一睇就知你係扮啦
驚唔驚呢點冇得討論
我見過 果時我唔驚 我討論緊我都唔驚
睇一個人心理質素 或者佢預左有人試 或者佢心理質素好高
但唔好比個膠我
1. 半夜搵女警扮死者打電話嚇鳩佢,佢完全唔驚第二日正常返工

2. 用私刑引佢認,完全冇用

3. 搵個散仔扮犯索料,又冇用

4. 呢個最好笑,搵條友扮目擊者話見到佢殺人,要攞1000蚊勒索費,條友又係完全當冇一回事

5. 搵心理醫生試佢,完全冇用

其實有冇講呢d事發生的時間
冇用係指d咩?
佢唔認=冇用?

其實以當年的警察水平
警察收規 入警署會唔會仲恐怖過撞鬼
60 70年代咁多兇殺案發生
其實係咪真係會驚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞