跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
如果到左諗唔到任何合理疑點的時候
我都好難信唔係佢做

其實有一點諗唔明
點解警察咁耐先懷疑雪糕店
明明發現紙箱入面有1張英文報紙
然後就發現雪糕店內有份英文報紙唔見左一張報紙
咁岩係屬於紙箱內發現的報紙
正路唔係會懷疑雪糕店?
same
唔係嘈,只係唔想再回佢
個judgment我幫佢搵出嚟
但係佢就攞嚟打飛機咁
連律師巴打都唔會好似佢咁

講真,個judgment真係持平嘅
就唔會有疑點發還重審都照入罪
judgment絕粹係搞清楚個official version
唔好再俾唔同報導牽住個鼻走
佢當咗係天書咁
我睇完佢尋晚對1976份judgment嘅解讀
真係OMG
其實我開始懷疑你有超乎常人的記憶力
點解你會覺得一間人來人往的餐廳(或者係拍烏蠅的餐廳)
店員會記得某人有冇出現過?

或者可能係我記憶力特別差
店員會記得某人有冇出現過
佢唔係有超乎常人記憶力
只係佢係抱住先入為主嘅想法
不停搵原因去認定歐陽係兇手同佢口中嘅仆街
你同佢傾咗咁耐唔係咁都唔發覺呀嘛
我之前已經同佢講過
佢要繼續咁主觀都冇辦法

搵真相,唔退後一步係唔會睇到big picture
佢選擇唔睇big picture
因為佢唔係搵真相,佢係搵緊能夠確定歐陽係仆街嘅理據
目的係要封住所有幫佢翻案嘅人把口
你睇佢唔知邊個係花家姐,但又不停鬧人智障
到有人話俾佢知,翁靜晶都係撐歐陽,啲料都係花家姐搵
佢咪講句「係咩,唔知呀」
佢對歐陽炳強本身已經有好深嘅仇恨心
可能係源於佢不斷催眠自己所致

我都係block返佢算
佢一亢奮,就會係咁屌歐陽同其他想翻案嘅人
根本就唔係一個持平嘅人
佢應該唔係好僧歐陽
佢係卞玉英死忠
由佢話大家都經常遲到 所以對卞玉英有親切感果刻已經覺得幾顛

但無可否認 咁多證據指向歐陽 令人睇完有個立場都好正路 正如你想翻案都有個立場覺得件事係其他人做 有唔同立場咪大家好聲好氣去傾 搵理據去說服人 洗咩嘈
唔係嘈,只係唔想再回佢
個judgment我幫佢搵出嚟
但係佢就攞嚟打飛機咁
連律師巴打都唔會好似佢咁

講真,個judgment真係持平嘅
就唔會有疑點發還重審都照入罪
judgment粹係搞清楚個official version
唔好再俾唔同報導牽住個鼻走
佢當咗係天書咁
我睇完佢尋晚對1976份judgment嘅解讀
真係OMG
其實多人信佢係被屈都唔奇
當年警察咁黑暗
偽造證據出黎屈人破案都唔奇
就好似佔中佔旺時 法官根據警察的口供將被告定罪一樣
如果唔係有大量網上片段證明警察講大話
我諗會多好多人坐緊監
雖然我唔同意湯大狀嘅政治取向
但能夠令到一個初出道嘅大狀
(當年香港冇law讀,係要去英國考牌)
完全放棄再打刑事case
好明顯,佢因為呢單case嘅處理手法
而對當時嘅刑事司法制度失望
其實胡鴻烈係咩人
“大律師胡鴻烈回首一生,認為是此案是冤案,指出一生處理4000多宗案件只有此案遺憾終身。他舉出三大理由,證明歐陽炳強無辜。[22]”
好似好小律師會咁相信被告係無辜
幫被告打甩固然係律師的職責
但打唔甩後仍然相信被告真係小見
胡鴻烈當年力勸歐陽炳強改認誤殺
(誤殺刑罰較輕)
但歐陽寧願坐死一世監都唔認罪
歐陽係因為懲教署推行嘅行為表現制度
行為良好加上可能佢改認誤殺、悔過而獲假釋

謀殺判死或終身某程度上係冇得假釋
係源於判決時會附帶不准假釋條件
推翻呢項條件係對司法界唔尊重

但政府推行行為表現制度,成立長期監禁刑罰覆核委員會
令到已被監禁20年以上、表現良好、有悔意
不會再影響社會安寧嘅重犯可以假釋
樹仁大學個創辦人
當中「有悔意」嘅先決條件係認罪
唔認罪,咁就即係冇悔意
唔符合假釋條件
翁靜晶的確冇係電台節目度表示認為歐陽係冇罪。但我印象中佢本書字裡行間係好同情歐陽的。
同情佢係因為覺得佢係無辜
定係因為有美好家庭 衰一時衝動而入獄?
本書好多年睇過,但印象中翁小姐傾向相信佢無罪
你條撚屌成日講野都係眾人皆醉我獨醒咁
唔岩意見就會屌尻人果d痴線仔
係wor 咁都岩喎 點解冇人諗到?
上面打錯,係入去處理屍體先啱
亦有可能, 法醫證據就係話, 死者死左後冇郁過, 三至四個鐘呢個鐘入面先比人郁, 所以亦可能係其他地方6:30死, 10:30再搬左入工場去燒毛, 再唔知幾點搵箱搬返出黎
法醫報告都無討論條春咩
仲話自己做濕鳩律師
睇完你個point
基本上你同意死亡地點係雪糕屋
雪糕屋搵到條頭髮極大可能屬於卜敏英
歐陽炳強喺唯一當日有喺雪糕屋出現嘅人
屌你老母未姐係歐陽炳強喺兇手囉
討論條春咩

in a loop, round and round
下次打長啲,我想睇下你會loop幾多次
不如你覺得唔需要討論就唔好再入黎睇啦,我地個個都睇好多報紙證供同有睇過Judgement先推斷,我地唔係話要做神探,大家都係討論疑點。同米水比一樣唔係唔想同啲有立場嘅人討論,而係對住好似你呢啲有立場又講到唔洗再討論嘅人覺得好無謂。
派膠就出返去啦大把POST俾你派。
兇手亦即係歐陽有人格分裂
兩種人格同時存在好有可能
咁長達廿幾年的監禁應該會表現出黎?
我上個post都有假設過
如果佢真係隱藏得咁好
兇手人格廿幾年監禁都冇出現過
而又冇人發現,冇就醫
個人格係放返出嚟後,再犯案嘅機率都幾高
88,你好撚威呀

第二,我冇屌過反對嘅人,我一樣懷疑緊有人趁佢走入去收屍嘅可能,咁當然我屌歐陽係因為有其他人做嘅可能性太低,特別係睇完判詞

我係屌緊胡鴻烈呃鳩人
你算吧啦

我一早講咗就算記唔記得都冇用
你就喺度搵位入我
傻鳩
乜撚嘢呀仲有,翁靜晶幾時撐歐陽?
人地律師巴打呢個point邊撚到有話死亡地點係雪糕屋 只係同意處理屍體地點係雪糕屋呀dllm 仲有呢個point係話條屍係等歐陽走左先搬入去 你出黎認嘜撚叻呀柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞