跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
我都係咁諗,所以我先會幾個留言都推測死者根本冇去到雪糕屋打電話,引證歐陽話冇見過死者黎借電話呢個證供係成立。
同埋報紙有講,彬彬係18:35已經到左電車站等佢。
好合理,如上面托迪所講,
因為陳彬彬住跑馬地,加上死者成日遲到,所以好大機會係陳要求死者到咗打比佢,佢先落樓

或另一推測,事前已約在6半,陳話死者例遲,所以可能就冇準時到,加上佢近咪諗住預遲少少先落去 (因為死者經常遲到) ,點知佢又會咁準時,而中意遲到嘅人一個特徵係唔中意等人,所以佢好急叫人落,一嚟要趕返學,二嚟佢自己唔等得,未必關餅帶好急用事

兩個推測都完全合情合理,你要明白對住遲到嘅人唔好講咩logic,我都係成日遲到,D fd都係類似咁嘅方式約我,近嘅就叫我就到先嗌佢出嚟,遠嘅就出咗門先叫,或者佢哋都會特登遲少少先到,以陳住得咁近,收到電話5分鐘後就到,咁做完全正常,特別係面對例遲嘅人,喺屋企等就得唔使食西北風
無錯,同埋最危險既地方係最安全
可能啲人都心諗唔會放係門口下話?正正佢就係
報紙引述陳彬彬引述當時對話的證供
死者:我而家係電車總站等你 你立即將錄音帶俾我 因為我有朋友想借
陳彬彬:是否真㗎?
死者:你而家立即落來啦
https://www.hk01.com/熱爆話題/273603/陽關道-netflix播港劇-跑馬地紙盒藏屍案16歲少女被殺割乳頭#media_id=2232796
第51張圖
如果常有D大嘅狗屍,咁都好合理呀
連垃圾婆都話冇諗過會係人屍
同埋職員都自己推出街口
應該可以估到有呢個習慣
更加肯定兇手係非常熟悉附近一帶嘅人
咁應該就到咗先約
或者死者同陳事前冇約好
而當時溝通咁唔發達
去到跑馬地先再叫對方落樓都好make sense
而家個個都例遲咁滯架啦

但根據返啲資料話6半打出個電話係約交收,唔係已到邊度邊度
講真如果個電話係死者打出,話佢已到跑馬地,
甚至有可能透露自己地點
(即係我上面講嘅「喂我到邊度邊度喇,你落嚟啦」)
咁警方調查範圍咪細好多?
正常亦唔會演變到警方大海撈針式嘅調查
The friend kept the appointment and waited for a considerable time but the Deceased did not appear.

Judgement都冇講得好詳細,淨係話佢有赴約,但報紙上嘅彬彬口供話佢18:35已經到左。
但句你依家即刻落黎似到左,我到左都會咁講,or好近好近約既地點
似係*

到頭來都係警方辦案能力問題
基本上有陳彬彬嘅口供,
點都會喺跑馬地電車站附近有電話借嘅舖頭搜證
假設死者真係已到跑馬地,而唔係遲到慣犯嘅"轉個彎到"理論,
調查方向未必會演變到咁大海撈針
黃金時間內甚至可以搵到更多證據
正解,所以可以當係已到車站門口

另一樣嘢就係:由於大家都知道死者中意去嗰度食雪糕,所以先會估個電話好大機會喺嗰度借

有冇話死者中意/會去馬達餐廳食飯?
一開始應該係有查附近鋪頭
但開頭都係重點調查夜校同學/買電視嘅人
加上打電話嘅口供未咁快出爐
開頭完全係冇可能查到去
錯過咗都冇計
點同依家呢,要查乜有部電腦就搞掂晒

但如果死者真係有去馬達餐廳食飯,嗰日D夥記應該都有機會記得佢出現過?不過例牌話唔記得都正常,唔想上身
第55張圖法醫作供
話死者兩後半小時下體先被灼燒
我都有d興趣想知點分幾時燒

“如死者死後久放在紙皮箱內 血液會凝結在背脊”
紅字點解?
如死者 死後 久放 在紙皮箱內 血液會凝結在背脊

死者死後放入個紙皮箱內嘅話,
血液會凝結喺背脊
第55張圖法醫作供
話死者兩後半小時下體先被灼燒
我都有d興趣想知點分幾時燒

“如死者死後久放在紙皮箱內 血液會凝結在背脊”
紅字點解?
如死者 死後 久放 在紙皮箱內 血液會凝結在背脊

死者死後放入個紙皮箱嘅話,
血液會凝結喺背脊
其實我開始懷疑你有超乎常人的記憶力
點解你會覺得一間人來人往的餐廳(或者係拍烏蠅的餐廳)
店員會記得某人有冇出現過?

或者可能係我記憶力特別差
店員會記得某人有冇出現過
死者唔需要經常去馬達餐廳
睇返華僑日報1975-10-18本港新聞第二張第一頁
即hk01第51張圖
陳彬彬作供有講過,女死者曾經係12月14號打俾佢
話學校有戲劇表演,叫佢嚟參觀,順便還錄音帶
但陳彬彬明顯冇去

到事發當日,若我推斷冇錯
應該係有人約女死者出嚟食tea
問到死者有冇攞返錄音帶借俾佢
死者先突然打俾陳彬彬

當然,亦可能係死者已經有打算迫陳彬彬還帶
而故意趁未夠鐘返學,去跑馬地等陳彬彬
但疑點係,若陳彬彬唔聽電話
咁佢就會白行一趟
俾著你,就嚟返學,都唔會咁做
除非佢真係本身已經有朋友同行
死者被放入紙皮箱內超過一小時
因為根據血液循環方法來檢驗

法醫當場用時裝模特兒來向法官及陪審團示範
他指出:如死者死後久放在紙皮箱內 血液會凝結在背脊

全部都係法醫的供詞
咁即係條屍係幾時入箱?
放左幾耐?
只係放一小時以上
有可能係凌晨先放入紙箱
最衰係個看更證供被定為不可靠
佢唔係有超乎常人記憶力
只係佢係抱住先入為主嘅想法
不停搵原因去認定歐陽係兇手同佢口中嘅仆街
你同佢傾咗咁耐唔係咁都唔發覺呀嘛
我之前已經同佢講過
佢要繼續咁主觀都冇辦法

搵真相,唔退後一步係唔會睇到big picture
佢選擇唔睇big picture
因為佢唔係搵真相,佢係搵緊能夠確定歐陽係仆街嘅理據
目的係要封住所有幫佢翻案嘅人把口
你睇佢唔知邊個係花家姐,但又不停鬧人智障
到有人話俾佢知,翁靜晶都係撐歐陽,啲料都係花家姐搵
佢咪講句「係咩,唔知呀」
佢對歐陽炳強本身已經有好深嘅仇恨心
可能係源於佢不斷催眠自己所致

我都係block返佢算
佢一亢奮,就會係咁屌歐陽同其他想翻案嘅人
根本就唔係一個持平嘅人
其實翁靜晶支持歐陽咩
我見d疑點破解全部都係引用佢
佢應該唔係好僧歐陽
佢係卞玉英死忠
由佢話大家都經常遲到 所以對卞玉英有親切感果刻已經覺得幾顛

但無可否認 咁多證據指向歐陽 令人睇完有個立場都好正路 正如你想翻案都有個立場覺得件事係其他人做 有唔同立場咪大家好聲好氣去傾 搵理據去說服人 洗咩嘈
我唔認為翁靜晶支持歐陽
佢開節目只係想持平去搵真相,但佢嘅料係嚟自其他人
包括傳言,同張堅庭聲稱睇過嘅法庭文件
花家姐(胡莉芹)本身都做咗好多年奇案資料搜集
雖然,我都一樣係覺得呢啲人開節目
唔多唔少一定為咗收聽率為咗吸fans
但始終人哋都做過晒research
佢屌湯大狀智障時,有冇諗過
單案最後同湯大狀一齊打到樞密院嘅
係御用大狀貝納祺,係唔係貝納祺都係智障?
即係凡係企兇手嗰邊,就一定係智障?

其實,大家唔係幫歐陽講好說話
只係覺得,單案有咁多疑點都過到
明顯係當時嘅司法制度有問題
被告係得唔到公平審判
我求嘅只係fair trial,我關心嘅
係司法制度,唔係歐陽係唔係仆街
歐陽係咩人,對我嚟講冇感覺亦唔重要
我唔認為翁靜晶支持歐陽
佢開節目只係想持平去搵真相,但佢嘅料係嚟自其他人
包括傳言,同張堅庭聲稱睇過嘅法庭文件
花家姐(胡莉芹)本身都做咗好多年奇案資料搜集
雖然,我都一樣係覺得呢啲人開節目
唔多唔少一定為咗收聽率為咗吸fans
但始終人哋都做過晒research
佢屌湯大狀智障時,有冇諗過
單案最後同湯大狀一齊打到樞密院嘅
係御用大狀貝納祺,係唔係貝納祺都係智障?
即係凡係企兇手嗰邊,就一定係智障?

其實,大家唔係幫歐陽講好說話
只係覺得,單案有咁多疑點都過到
明顯係當時嘅司法制度有問題
被告係得唔到公平審判
我求嘅只係fair trial,我關心嘅
係司法制度,唔係歐陽係唔係仆街
歐陽係咩人,對我嚟講冇感覺亦唔重要

同意紅字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞