跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
呢段一早講咗啦,個白水x唔撚理啫
絲打可唔可以影本書嚟睇吓
影疑點部份應該得既,不過而唔係手,聽日返屋企先攪
等你呀
大家都潛晒水啦
Recall返大家記憶先
其實呢幾日真係傾到好攰
驚乜鳩 你日日咁大聲屌人走去驚個死咗咁耐嘅

間鋪都冇鬧鬼 你驚你驚條歐陽狗上你屋企收你皮好過啦 日日唱衰佢
其實夜媽媽睇到真係會有啲不安
大家抖抖先

至於借電話,我地巴絲都討論過死者會唔會有機會冇去過雪糕店借電話

另外,死者借去嗰頭係因為要拎返錄音帶,你可以睇一睇個background先
書中提及既疑點, 如果警方真係完全無查雪糕店其他人, 真係唔多公平

佢7點要返學
6點半去跑馬地順便搵同學
睇晒貝亞啲point,法醫嗰度我補充小小
Refer to 份Judgement:
the operation of strangling her must have occupied on the medical evidence, some three to four minutes, that the doctor said she must have put up a violent struggle
案發嘅地方一定要足夠嘈雜到遮到死者把叫聲,或者係好偏僻。
假設遇到危險一定會叫?所以先需要極力掙扎反抗,定其實根本死者連叫嘅機會都冇?
唔該晒絲打,

覺得佢提出嘅疑點同前面大家講嘅差唔多

而我覺得有得傾下嘅都係不外乎兩樣嘢
1. 科學鑑證準確度 (纖維)
2. 點解淨係集中查佢

其他嗰D都唔特別可疑/關鍵,不過想clarify返究竟件外衣係blazer定外套 (工作服?)

根據判詞,警方話去佢屋企seize咗件嘢返去嗰時,歐陽係明顯即刻淆底,咁真係會帶件普通工作服返去?又有其他source話歐陽去飲所以著blazer,呢方面嘅資料我暫時唔信

仲有其他所謂疑點都唔足夠成為疑點,例如話點解歐陽唔著草,好簡單佢走得去邊,又唔係有錢,老婆都生兩件啦。同埋嗰陣首次用科學鑑證,佢完全冇人證之下緊係覺得安全,加上已證實性格冷靜 (呢個唔係淨係貝亞講,大把報道有提,我唔係講高智商) 著草就真係死得啦,去大陸食殼種咩

回應返兩點,首先,1嗰part都係嗰句,信就信唔信就唔信,依家已經好難追朔返

2係最可疑,希望有多D呢方面嘅資料,雖然據我所知警方係有查老細同部份其他員工

所以又要loop返去嗰點,案情係指雪糕鋪係案發地點係證據確鑿;推測嘅案發時間喺案發地點只有歐陽一人,而佢亦不置可否,所以又要討論返究竟有人趁歐陽離開後偷偷潛入做案 (至於係處理屍體) 嘅可能性有幾大

總結係覺得本嘢提出嘅疑點我哋基本上都討論過晒 (hch) 唔知有冇睇漏眼
一定會嗌,但箍頸箍幾耐先會嗌唔出?又提到話喉核被壓,會唔會箍咗短時間後已經嗌唔出?

另,疑犯好中意播收音機,冚到D聲都唔出奇,同埋話電話嘈雜都有機會係收音機聲?
收音機要大聲到遮得住尖叫聲,要扭到幾大聲先做到個效果
以前有諗過如果歐陽真係無做過

跟據以下幾點

1.空降證人其中一個係死者同學

2.案發當晚消失既點名簿

3.死者出門前打過兩個電話

4.死者當晚食過豐富既一餐

5.死者問陳彬彬拎返盒帶借比他人

6.無性侵但割乳頭同燒恥毛

如果夜校同學當中有人認識雪糕店職員,可以完全諗左另一個故事出黎

可惜永遠只得假設,除非好似翁靜晶咁講, 兇手良心發現坦白認罪。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞