跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
應該係大氣電波唔可以咁揚, 表態支持一個已定罪既犯人掛
“有人質疑兩名指證歐陽有變態行徑的品格證人的可信性不足,有指她們均是女死者的同學。資料顯示,兩名少女分別指控歐陽在同一條渡海小輪的航線(筲箕灣至觀塘)使用煙頭燒裙,在報紙上看到疑犯的照片才報案,而兩名少女卻是不約而同的。而歐陽亦沒有否認自己時常搭乘該條航線,這些事實亦增強了證供的真確度。[17]”
但wiki引述危險人物係咁講
覺得奇怪係我自己覺得姐

而家仲睇緊本書, 因為隔左咁耐都唔太記得內容
其實本來都好地地討論,一嘈交即刻out晒
Anyway, 我都覺得你唔太冷靜, 如果係為左討論案情/疑點, 冇乜必要咁激動
希望大家有個良好討論氣氛
因為都冇咩好討論

點解警察發現紙箱的報紙係來自安美時
冇立即調查安美?
就係因為佢地淨係討論左六日就定案,所以我地先要再推測多啲可能性,當中嘅可能性可以點樣影響一個可能無辜嘅人或者係排除晒啲可能性去證實歐陽係兇手。
唔係調查後先話發現報紙來自安美
1. 到底死者有冇去安美雪糕屋打過電話
2. 係咪喺餐廳打電話
3. 打完嗰個電話點遇害
巴打, 我冇申請High court 張證
我諗得申請得黎, 大家已經唔會有興趣去討論
law soc自己個club house有library, 但其實我都係未入過去, 唔知入面有乜
係,佢地開箱見到要報紙,係之後去安美調查先中六合彩咁發現有份報紙冇左嗰頁
其實本來都好地地討論,一嘈交即刻out晒
因為都冇咩好討論

點解警察發現紙箱的報紙係來自安美時
冇立即調查安美?
唔係調查後先話發現報紙來自安美
係,佢地開箱見到報紙,係之後去安美調查先中六合彩咁發現有份報紙冇左嗰頁

等我返公司問吓啲trainee有冇申請先
其實我都唔知有得申請 , 唔係做litigation我諗唔係好用得著, 本身law soc有, 而且local u alumni亦可以返去law library, 做firm既公司又subscribe晒Lexis/westlaw
危險人物錯料都唔出奇
我都係話預佢70%啱
希望有心人睇到呢個post再改返好佢
https://www.hk01.com/熱爆話題/273603/陽關道-netflix播港劇-跑馬地紙盒藏屍案16歲少女被殺割乳頭#media_id=2232796
第51張圖尾2嗰段
警探於案發時抵達現場
在該飲品店內找到一疊報紙
剛巧是失去一張八月十三日的一頁
由此可證明蓋在屍體上的一張報紙可能是該疊報紙上失去的一頁
thanks
因為佢已經多次針對我
我唔會再鬧交了,唔好意思搞著你哋
同埋我本身就係一個有立場嘅人
所以more or less有d偏頗
有可能係張堅庭睇完d 料之後撐有罪 (因為翁話d料係張搵) 翁都係讀佢d料掛

咁我以後用危險人物話source,用張堅庭算,唔再講翁靜晶個名
唔怪得條友係都要引戰
啫係你串鳩我"記性好"
我都覺得自己抵串 但佢下下鳩屈真係好撚煩
我唔想鬧交
-----
其實唔係應該查到報紙就可以鎖定間鋪咩
定係後尾再翻兜先搵到報紙?
不過冇記錯份報紙係8月
所以搜索時間係12月定1月應該都影響不大
如果佢1月先搜到,咁再鎖定就合理好多
但如果一早搵到都要9527去借廁所先搵到間嘢可疑,就好撚膠
所以我成日叫佢買六合彩
都咁撚-96 可以有個咁熟客佢嘅人
搵著佢做替死鬼
真係好撚慘
我覺得佢買3T四重彩,可以輕鬆上車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞