跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
我夠唔明點解你會咁燥啦
其實都明(又或者係介乎於明同唔明之間)
不過與其話明唔明
不如話我知道有冷靜的人 亦都知道有燥/衝動的人
會唔會有個可能係佢係堅持自己冇殺人嘅信念,佢只係心理質素高,而唔係冷靜。

以我解讀:
冷靜可以係遇到任何事,不論佢有冇做佢都可以極快調整到自己嘅處事同思考模式。

心理質素係面對壓力都可以堅持到自己信念,但唔等同佢調整到佢思考下一步要做啲咩。
我燥係因為條content farm狗係咁屈我
你有冇試過係咁比人屈先,
仲要唔係現實 只係網上,我更加唔撚使忍佢
同埋好哋哋傾緊 就係咁比人引戰挑機

香港地咁撚逼咁撚大壓力,有50%以上嘅香港人有大大小小嘅mental issue,燥D都好正路掛,仲要係網上 平時現實已經要壓抑,網上仲唔即刻開人波咩
所以我都明點解佢要係咁引戰
一可能佢寂寞 二可能佢現實好撚大壓力 想發洩又搵唔到方法

我都係嗰句,我對咩人就講咩話嘅,好flexible
我錯 唔代表你唔係錯
因為我都冇考究過咩叫心理質素
略略google下關於心理質素的資料
心理質素應該係用多方面的標準黎衡量
例如抗壓能力等等

我會話佢係冷靜
但我唔會話佢心理質素高
你係咁問問問 問到我好煩
又話咩幾時有講幾時冇講 你唔識追返post嚟睇㗎咩
已經比嗰兩隻嘢搞咗咁耐 放過我啦
你有冇講我就唔撚記得 淨係知我講親佢心理質素高/冷靜 你就係撚咁jer 9住我 (尤其係我已經收回佢高智力呢個點) 好撚柒煩呀仆街

btw心理質素高唔係冷靜?英文都係composure

都有可能係我搞錯咗冷靜呢個詞點解嘅
唔係好識英文所以我都盡量唔用英文
同埋我覺得心理質素高同冷靜唔同
冷靜係形容一個人外部情緒 即係表現出黎的情緒
心理質素係形容一個人內部的心理狀態
心理質素高的人會表現出冷靜
但冷靜又唔代表佢心理質素高
我覺得一個心理質素高的人喺任何時間都唔會表現出驚呢種情緒
當面對突如其來發生的事都可以冷靜應對
-----------------
然後我參考返Wiki發覺我講的野好似係錯
冷靜意指面對任何事物能處變不驚,並且能在短時間內分析事物,作出有效的判斷或作深入的理解。它是人類的一種行為模式,在行為智能方面屬理性範疇。
嗱。。。我反而係擔心自己中文差 所以都唔敢同你撐到恆

既然你都話你錯,咁啫係唔係我錯啦
咁你唔好再jer住晒喇
我偏激 我有立場 唔代表我一定錯/唔肯聽人講嘅,係我就唔會咁有耐性玩咁耐,下下紅大字開技得啦
我錯 唔代表你唔係錯
因為我都冇考究過咩叫心理質素
略略google下關於心理質素的資料
心理質素應該係用多方面的標準黎衡量
例如抗壓能力等等

我會話佢係冷靜
但我唔會話佢心理質素高

……
喂點ga…
你係咪挽9我呀…
各位巴絲打,你哋睇到啦
我覆三點巴打都係叫話唔好刺激佢
俾時間佢慢慢改觀點
佢仲係用一個我都唔知係咩嘅content farm嚟屌
我心淡係好正常
我唔會亦唔需要自辯
有心想知邊個引戰,可以自己睇返post 1
唔想追晒,可以集中用追故模式
我一直都好平心靜氣,係佢自己發癲
Assuming that the jury were prepared to infer that the girl had gone in to telephone from the Americana Company it is obvious that a variety of things might have happened thereafter to account for her naked body ultimately being found bundled up in a cardboard carton outside a nearby shop.

其實陪審團都有推測過。
同我地推測嘅野都好似,但問題在於佢地有冇根據佢地嘅推測去搵更多嘅可能性。
你覺得冷靜等同心理質素高?
我覺得冷靜係心理質素高必須有的條件
但唔係唯一條件
如果要評定一個人的心理質素高低
就應該評估一個人多方面的情緒/能力
例如抗壓 心理健康 冷靜/衝動等等
只能夠講,搜證唔係陪審團工作
佢哋只能夠基於警方搵到嘅證據去判斷
即使有懷疑,但冇足夠理據支持呢項懷疑
都唔可能推得翻已有證據
我會覺得心理質素係多方面嘅因素,冷靜係其中一種並且佔嘅比重都幾大,其他因素就好似你咁講抗壓能力,不過都係差唔多

啫係例如EQ/AQ之類嘅分別,我都覺得兩個Quotient唔係好大差別,所以都覺得唔需要深究

應該咁講,其實唔係雞蛋挑骨嘅話,我話心理質素同冷靜 都係好相似嘅嘢嚟㗎啫 唔好咁咬文嚼字啦,不過講真我真係好憎中文 dse又要retake先過到
咁我一開始一路話佢冷靜
你又係咁jer住,
到依家你都話同意佢冷靜,咁係咪仲要傾呀
我覺得討論得就應該用字準確
咁可唔可以解讀為係警察想快啲破案而冇落足力去查
我覺得心理質素高絕對≠心理健康

反社會人格應該係心理唔健康一種,但反社會人格患者通常都係心理質素好高
咁我又冇唔同意過佢係冷靜(印象中應該冇)
好似只係指出好多次冷靜係正常 唔冷靜都係正常
上面紅字你點講㗎…
喂你真係唔好玩我啦屌…
算啦巴打,佢已經用到中文唔好
咁佢點講都得架喇
你深究落去,會俾佢以為你暗示佢EQ低
btw, 你唔洗覆我,費事佢見到你同隱形人傾偈
又唔可以話冇落足力
只係可能查嘅方向一直都錯咗
盡咗全力,但focus咗係唔啱嘅地方
咁你覺得冷靜係咪心理質素高必須有的條件?

我睇wiki有兩個診斷反社會人格的標準同冷靜有矛盾
做事衝動或不能事先計劃。
易怒且好攻擊,表現於一再打架或攻擊他人身體。
有冇source話死咗好耐先割?
同埋就算冷藏過再切都應該會滲血?
其實乳頭有冇血管組織?
危險人物入面,翁靜晶訪問法證專家,對方回應話死後一段時間再切lin咪會冇傷口
有,磨擦得多會流血㗎
回上,驚錯,唔肯定有冇
但相近部位會流血
咦,咁可能係我問題
因為我第一次聽呢個term,係出自tvb心理追兇

劇中嘅曹永廉同黃君馨就係反社會人格
但佢哋係好冷靜成就好高 (去做壞事)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞