跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
應該唔係
係雪糕鋪入面 轉右嘅橫巷有個工場仔
睇咗幾個資料對比得出嘅結論
貝亞話歐陽想扮到個兇手係變態殺人犯喎
仲有 嗰時75年認咗 同佢隔廿鳩幾年先認又差好遠嘅

同埋貝亞明知佢誤殺,都要charge佢老謀,呢個我好想知點界定

如果案情真係因姦不遂殺人滅口
想問擺喺現代係咪都可以打到誤殺?
依家等緊有冇ching擺份判詞上嚟
有最官方嘅資料可以睇到
無知一問,個指紋如果係搬箱嗰個人留低,都好正常吧

歐陽就擺明戴手套,點會衰喺呢D咁嘅位
其實咁推論會唔會好牽強
好似為左證明佢係兇手而作出的推論
謀殺案最普遍的應有殺人動機都冇
我的理解
掉哂佢的衣物 目的係避免衣物有自己的指紋
如果佢係戴手套犯案
點解要掉哂d衣物?
如果真係佢所講,因姦不遂殺人滅口,已經係動機

你諗下頭一個月已經查晒有關嘅人,可以完全冇料到

同埋林嘉華都話,以前兇殺案數量好多,冇動機殺人亦都好多,同依家唔同
如果證明到因姦不遂就點都係老謀架啦,雖然就話intention不明,但有action,喺刑事上要兩樣都fulfill先定到罪,但呢單野指向性咁大,有料仲唔釘死佢咩
主要係為咗唔好留低證據,你見到個垃圾桶有1隻鞋喺度,應該都唔會懷疑掛?

你留低D衫褲,等比人捉?(件西裝 不過佢留西裝都無可厚非,佢不嬲都自己洗衫,諗住洗到件衫乾淨實冇死掛同埋邊估到有纖維比對,對於當時嚟講係開掛)
衣物上可能殘留左其他不利證據
我都等緊呀
但唔明點解杜太話因為案情變咗誤殺所以比佢放出嚟?咁當初有得改認誤殺呢個有幾多成係真?

仲有,聽翁靜晶講話貝亞好stubborn,一定要鋤個犯老謀,同埋成個檢控team 都想煮死佢,所以我唔太信有認誤殺呢個offer
所以件西裝真係好有疑點
但係好似證明唔到佢有強姦意圖
如果佢真係想強姦
應該唔會喺鬧市犯案?
而係搵個偏僻的地方?
喺鬧市想先姦後殺諗下都知冇可能 特別係以佢矮小的身形 有冇能力制服強姦對象
而且死者身上好似冇掙扎過的痕跡?
即係只會先殺後姦
但事實上人就殺左 但又冇姦佢
點解呢?

我唔係好信有人會冇動機去殺死一個人
老老77,西裝咁貴,以當時嚟講唔係正常人買得起,同埋佢自信無留低痕跡+當時冇諗過會有科學鑑證呢個外掛

所以留返都好正常掛
唔好講以前,依家律政都係咁,藏毒charge人運毒都大把,根本就唔係睇料有幾多,係睇佢地想charge啲咩
嗰個年代有啲咁變態嘅殺人手法,一定大把人疾惡如仇,想煮死佢都唔出奇。
改認誤殺係個辯護律師胡大狀offer佢,但話見歐死口唔認有殺人所以好信佢呀嘛
會係d咩不利證據?
只係清除不利證據唔可行?
要清理所有衣物?
好似話係要上閣樓打電話,話歐陽係企喺梯級度從後用手臂cool死者條頸窒息死。
處女膜仲喺度,所以排除左強姦呢個動機。
當時查案啲人都話動機不明。
凡走過必留下痕跡。
一滴汗都可以係關鍵證據,可能衣物上面有兇手嘅毛髮、體液,都可以係消毀證物嘅原因。
間鋪得佢一個開工,而且嗰陣冬天鬼有人食雪糕,加上夜晚鋪面冇人周不時都會發生,而且門口又擺汽水機嚟賣,唔一定要幫襯鋪位

而且睇返個格局,間鋪都係用櫥窗式檔口 (唔識點形容,可refer 返圖+1979套劇) 做生意,所以正常人唔會咁易入到去,佢喺入面做乜都冇人知

但依家個謎團:究竟點解電話聲背景嘈雜?
假設真係喺鋪面,而電話位置同鋪面其實唔算太遠嘅話,有鬧市聲都唔出奇,而死者死前極力掙扎應該就係叫得太大聲令兇手一時情急下殺人?

最後處理屍體嗰part就都冇咩好講,基本上冇咩疑點

另外,死者死前係有極力掙扎嘅痕跡,唔係冇喎

---
當年驗精液/體液會唔會驗到?或者歐陽唔想姦屍?切lin燒閪只為消滅證據/擾亂視線?
但如果佢真係冇做,佢都好慘
咁又去返嗰個問題
佢知唔知有科學鑑證?
佢唔知的話
你所講的論點似乎唔成立
反而越做得多 風險越高
係,所以我一直kick左喺件西裝度
如果假設佢有做,佢掉埋件西裝就好大機會冇事
所以個胡大狀真係9up,我真係唔信DOJ會比佢認誤殺

所以我覺得一早認誤殺可以坐兩年出嚟嘅可能性好低,或者kind of只係辯護想試歐陽係咪真兇

學你話齋,咁凶殘嘅兇殺案,就算唔好話以前,依家都一定會煮撚死佢啦如果捉到個極重嫌疑犯所以你個講法我真係好撚唔信

胡大狀幫佢辯護真係講乜都得,仲要個歐陽出返嚟就搵佢幫手消毒,而胡大狀個3點無辜論冇記錯係02年定03年講嘅,符合配合消毒嘅推測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞