跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
其實如果將範圍縮細到知道工場密碼嘅經理、監督同嗰三個技工,再綜合返呢五個人入面邊個係有大閘三條鎖匙嘅人就乎之欲出。
嫌疑最大嘅就唔止係歐陽一個
因為有三條大門鐵閘鎖匙嘅人一共有八個。

唔好講我呢個推斷合唔合理先,單憑歐陽唔知工場密碼同埋技工俾口供話第日返去工場密碼冇破爛就係其中一個有力證據去支持歐陽唔係兇手。
除非有證據顯示歐陽係扮唔知個密碼,如果唔係唔可以排除其他揸匙嘅七個人
案發12月16日,1月3先拉歐陽,除非傷口好深,否則半個月都好返啦
係,呢個d法醫都有出嚟講,所以唔可靠
講清楚,個所謂密碼鎖係中學雞locker鎖嚟,聽聲係可以破解,所以唔知密碼都冇影響

同埋有d又話係鎖頭,有d又話密碼鎖,好亂
信貝亞,覺得歐陽絕對係高智力變態仆街
講兩講又spin去卞玉瑛好靚女
唔知呢單點判鳩估又唔搵返個判刑
仲兜話以為誤殺唔會老終
連判咗邊範都唔知就鳩估

唔該你啦
我真係唔想再同你嘈
但你真係成日loop啲字句
好似想對人洗腦咁
正常返少少咁討論真係咁難咩?
講真,就算係中學雞locker,我本人都唔識聽聲去破密碼
要無罪假定一個人,就要用最單純嘅諗法去進行推測?
如果係鎖頭,就會有多條匙,但睇份紅框框左嘅報紙講密碼鎖我覺得會喺扭密碼唔係要鎖匙開嗰啲
佢開始有懷疑
但依然in 貝亞 we trust
歐陽係條高智力嘅變態仆街
死者同歐陽嘅指紋都冇
同意
佢喊到豬頭咁好搞笑
加上佢個豬鼻仲似
我懷疑佢有整過個鼻
但可能越整越衰
陳彬彬提過話卞玉瑛好急要返錄音帶
話要借俾其他人,咁可能就係之前呢兩個電話
再加上佢要去一轉廣告公司
可能會事先打去確認
一個人正常消化要四到五個鐘
兩個鐘內食物應該變軟,但重睇到d完整食物
四個鐘內食物應該開始已經呈糜爛狀
四個鐘以上應該就開始落緊大腸
報告有提及兩三個鐘,咁應該係個胃有部份食物仍然完整先有呢個結論
如果過左五個鐘重搵到嘅,咁就唔可以完全排除佢五點半到六點半有去餐廳嘅呢個可能性
當我依家要保住歐陽,我由死者出現喺雪糕屋嘅時間推後半個鐘,直到1900技工收工後嘅行程不變,我都可以去做辯護話個技工嫌棄最大
或者係俾人雪藏嗰陣消化會慢左都有機
嫌疑*
“話要借俾其他人”
呢句肯定?
咁呢個其他人都好可疑
希望謝安琪絲打唔好介意
我想知,貝亞好信得過/貝亞唔會犯錯
歐陽炳強係高智力變態仆街
呢兩點係邊個同你講?

因為我留意到
當你開始對自己嘅論點有動搖時
會自動波loop返呢兩點出嚟
與其話洗其他人腦,我更加相信
你一直都係用呢兩點去催眠咗自己

你有正常討論嘅時候
但如果你已經事先催眠咗自己
咁就唔單止難以接近真相
仲係對你本身有危險嘅事嚟
都係hk01堆舊報紙見到
等我搵下先
70年代已經有電子密碼鎖啦
我寧願信佢知密碼 都唔信所謂咩聽聲破解同用果種濕尻locker鎖
冇特別指明應該就係普通密碼鎖?
冇錯,鳩估佢識破鎖呢個論點
根本就唔可能放上法庭
如果係咁更加冇可能會判佢有罪
仲要多次上訴駁回
我都係咁諗
我估係我前面post過類似呢款
上個post有人提出過紙盒除左條屍之外仲有1張英文報紙
而雪糕店的報紙咁岩冇左呢張報紙
真定假?
歐陽係冇傷過嘅跡象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞