跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
冇睇幾日個post
全部都係用一部份疑點去講可能有其他人,另一部份疑點去講又可能係第個人
跟住又屎忽痕又盛
要作個故就作到符合曬所有證據先啦
講完又唔係證明到歐陽係清白,只係講到有個唔符合齊條件既人偷天換日咁呃曬全世界

我地努力緊
Btw咁多位Happy new year
如果本身對死者個估計係啱
咁啫係死者去到跑馬地總站再打電話
咁佢都已經算到咗
之後陳再落去佢已經消失咗
5分鐘時間
陳彬彬其實住好近跑馬地電車總站

庭上作供話果日下午6點半左右 死者打比佢 話已經到咗電車站,叫佢落樓比返盒帶死者。

佢收線換衫5分鐘去到電車站,等到7點都見唔到死者出現就返屋企。
第一次上訴成功份判詞寫:

10. Again, counsel commented, it was not pointed out to the jury that although there was found in the workshop a roll of white paper similar to a small piece of paper adhering to the girl’s forearm, that small piece contained Chinese characters the writer of which had never been found but who was proved to be neither of the two mechanics employed in the workshop; that being so, it was urged, there is no evidence that the paper adhering to the girl’s forearm came from the workshop.

屌你根本個盒就唔係喺雪糕工場搬出嚟。
第一次上訴成功份判詞寫:

10. Again, counsel commented, it was not pointed out to the jury that although there was found in the workshop a roll of white paper similar to a small piece of paper adhering to the girl’s forearm, that small piece contained Chinese characters the writer of which had never been found but who was proved to be neither of the two mechanics employed in the workshop; that being so, it was urged, there is no evidence that the paper adhering to the girl’s forearm came from the workshop.

屌你根本個盒就唔係喺雪糕工場搬出嚟。
唔係不嬲有咁講咩
控方一直話雪糕店工場 係 紙盒、死者同歐陽同時出現過嘅地方
但啲探員就模擬左個盒係喺安美搬出嚟仲要案情重組
應該係喺後巷執?如果係佢做
當時個箱易唔易執到?
4) 紙盒來源
當年嚟講要搵一個咁大嘅紙箱係絕對唔容易 ,
上訴判決書指證據表明紙箱並非來自工場。
就算死者真係偶然去到工場打電話再不幸發生事件,
因為死者嘅出現係不能事先預測,
偶發性嘅犯罪下,當時亦只有疑兇一人當值,
霎時之間再喺外面搵一個大紙箱係絕對有難度,
亦需要相當嘅巧合

上面個人整理嘅第4點
如果個電視紙箱喺當時係好常見好易執到,
之後警方先調查電器行查紙箱來源就顯得不合理,(如果咁常見點查?)
有理由相信該型號電視紙箱 / 咁大個紙箱喺當時係比較少見
以下真係純粹作故, 而且係基於歐陽真係唔係真凶作,如果當事人不幸睇到希望笑下就算

當日死者在電話約左2至3名同學到跑馬地食野, 之後發生爭執導致死者死亡

其中一名同學係安美雪糕店熟客, 同其中一名知道工場密碼既員工相熟

經過商量後呢幾個人決定將屍體運去安美工場, 模仿變態殺手行凶 (係歐陽放工後進行)

搵到衣服纖維件衫勾左係安美工場附近,比真凶拎左黎著住處理屍體, 處理期間派人出去搵個大紙皮箱返黎裝屍體,最後將紙箱放到被發現既地點

棄屍後真兇們繼續商量善後, 包括做假證供, 偷走點名簿等以防被發現案發當晚大家都無返學

當發現警方矛頭直指歐陽後, 決定就搵佢做代罪羔羊, 上庭指證歐陽為變態

最後歐陽被定罪, 真兇們逍遙法外
我其實都有諗過兇手唔係一個人
而係一班人
BTW, 呢單Case仲有其他人討論緊

完全封鳩條咩男朋友
其實你嘅作故都符合晒啲證據,你令我更加懷疑本點名簿⋯但又有人講過話如果當晚有同學冇返問老師或者其他同學都一定會知,所以點名簿作用不大。唯一推敲就係有人心虛所以掉左點名簿⋯
同埋,我都係堅持覺得其他另外七個揸匙又知工場密碼嘅人真係好可疑⋯
外國大把寃案例子 最後憑dna翻案。

可惜當年仲未有呢啲嘢。
同意。好地地一本點名簿我唔信會無端端唔見囉。

校工話 死者係勤力返學嘅學生 所以當晚佢無返學係引人留意。

其他學生唔上堂反而無咩人會為意。

所以要查可疑人物的話,本點名簿係好有用。
1974年12月20日
卞玉英喺香港殯儀館出殯
其實可以考慮下,工場同件案根本無關。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞