跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
你應該睇埋上面嗰段:
There was, however, no evidence that the Appellant had worn that suit on the material day.

被告自辯報導:
- 冬天仲忙過夏天

報導判決:
1) 控方用3點指証被告: 時間、地點、死者曾和被告接觸。
2) 出門前接電話、 提早出門、廣告沒有刊出
有睇。即係話, 無人能証明當日被告著咩衫。
that means there was also no evidence that suit has not been worn on that material day.
廣告沒有刊出
如果廣告真係冇刊登
廣告公司嘅人有冇見過死者?
或有冇人能夠證明死者真係有去落廣告?
會唔會有機會係技工係餐廳食tea,遇見死者,並垂涎美色。之後就....
死者提早咗至少半個鐘出門,出門前講電話,又無去落到廣告

推論1:死者其實約咗人。

本身約好咗下次見面先還帶,死者當日卻無啦啦喺街打電話叫陳彬彬立刻落樓還音樂帶,話要借比朋友聽

推論2:本來無預計借比人,係個朋友突然話想聽。

電話背景有嘈雜聲,死者聲音焦急,卻爽約不出現

推論3:一係死者收線後短時間內遇襲,一係死者打完電話臨時改變主意 結果無去拎餅帶。

陳彬彬話死者幾乎每次約親喺電車站等都例遲。今次卻話自己已經到咗電車站等陳彬彬。

推論4:死者真係好心急想拎餅帶。

驗屍報告指死者死前被大力箍頸 猛烈掙扎之下 甚至抓傷自己條頸。

然而歐陽炳強雙手卻無傷痕。

推論5:兇手另有其人。

注意!死者死時穿著白色羊毛衣
但係雪糕店工場及歐陽件老西卻找不到任何白色纖維

推論6:雪糕店根本唔係兇案現場,歐陽也不是兇手

根據以上推論,死者當日返夜校之前約咗朋友(兇手)見面,兇手屎忽痕話想聽餅帶 所以卞玉英急急問陳彬彬拎返餅帶。

兇手應當時已起殺機,唔想曝露身份所以無比機會死者赴約。

兇手殺死死者之後 細心處理屍體 (燒陰毛、切蓮頭、入紙箱),及處理死者物品和衣物。

根本雪糕店并非兇案現場 亦非處理屍體現場。

歐陽炳強極可能不是兇手。
唔係好得閒睇唔到內文
佢講話死者唔靚,但前面又話冇見過死者?有冇話通過咩作出嘅判斷?
檢察官跟著將卞玉英一幅大彩照給被告看,並問其是否漂亮。。。。
報紙話佢係睇相再 comment
平常同唔靚係咪同意思?
推論5,兩者應冇必然關係,加上嗰陣一定著長衫;另外想知用力抓一個人件衫,指甲上會留低幾多件衫嘅纖維?

推論6,純疑問,係咪真係有講冇白色纖維?
明白,佢都幾多口wor
又冇人問佢,咁樣衝出嚟都有嘅
睇報紙

佢話睇新聞知道呢單野之後,仲係屋企同老婆講可能係佢殺
嗰陣聽危險人物都心諗呢條友咩料
佢好似成日想爆D乜出嚟咁 (但對證據冇影響)

起碼已經有呢3樣
示範箍頸
同老婆講笑
話死者樣普通

但明明個個都話佢係好沉穩嘅人嚟
冇睇幾日個post
全部都係用一部份疑點去講可能有其他人,另一部份疑點去講又可能係第個人
跟住又屎忽痕又盛
要作個故就作到符合曬所有證據先啦
講完又唔係證明到歐陽係清白,只係講到有個唔符合齊條件既人偷天換日咁呃曬全世界
https://www.hk01.com/熱爆話題/273603/陽關道-netflix播港劇-跑馬地紙盒藏屍案16歲少女被殺割乳頭#media_id=2232793
第46張圖
係佢老婆同佢講笑先
佢仲話做呢件野的人好卑污
而且根本冇同過老婆講可能係佢殺之類的說話
危險人物2002,你可以聽下,嗰段係intro嚟應該會啱過翁靜晶D料
仲有一點 犯罪心理學嚟講

對女性屍體割乳頭 燒陰毛 但又唔姦佢

兇手極可能係性無能而又憎恨女性/死者嘅人。
雖然我覺得你講得好合理
但呢個犯罪心理學係你真係識 睇書見過定係自己推論?
兇手會唔會忍唔住繼續犯案?
有睇過少少書關於 lust murderers。
Criminal psychology / profiling 其實係要不斷問:
What happened?
What was the motive?
Why did it happen?

歐陽炳強做咩要殺卞玉英?
話佢垂涎美色, 忍唔住要非禮佢, 但又忍得住唔姦佢?
如果歐陽炳強真係咁變態 中意煙頭燒裙、煙頭辣大脾, 點解佢又唔對條屍咁做?

成件事跟本唔Match。
呢點我之前有提過
仲諗如果佢係有呢種興趣
佢可以去搵個偏僻的地方落手
點會喺自己返緊工的時候落手
唯一我諗到的解釋就係佢有類似強迫症的症狀
連自己都忍唔住
但又冇證據證明佢有呢種傾向

而且從屍體的傷痕黎睇
好似只有cool頸時造成的傷痕
即係兇手一出手就要佢死
大家加油
巴打你個推論3話死者到左電車站等陳彬彬?
唔係陳彬彬一早到左電車站但唔見死者出現咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞