跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
你睇清楚d
砍掉重練
有,警方『自稱』有深入調查佢,發現佢完全冇可疑

警方由頭到尾鎖定佢都係因為案情當晚得佢一個當值,開頭嘅證據完全冇針對佢

而佢又講唔出當時間鋪入面仲有其他人

根據多方面資料,個工場係要入鋪先去到,所以冇可能唔經過鋪面

所以假設相信安美就係案發現場,咁歐陽唔係兇手嘅可能性只有一個,佢有隱暪真兇,而睇返D資料呢個可能性好似比當初想像高咗少少
工場有後門
假設佢唔係兇手
歐陽係18:00先返工
即係應該17號18:00返工先知呢件事發生
然後幾個月之後警方問佢16號18:30左右鋪頭除左佢之外有冇其他人
佢真係會記得?
其實份judgement有講過其實死者胃入面有未消化完嘅食物
法醫估計應該死前兩到三個鐘頭前食完飯
但佢屋企人證實佢最後食飯係一點
去到五點半出門都無食過野
所以佢去完報館之後,會唔會其實去左食飯?
因為佢係喺餐廳打電話所以個背景聲先咁嘈
如果係有食飯嘅話,咁個死亡時間就應該推後翻去到八點後先符合個法醫報告
佢自稱唔知,間鋪又咁信佢,覺得好冇說服力
加上密碼鎖好易試到pw

如果佢真係高智商罪犯,一定識試pw
想問有冇資料,我仲用緊1979嗰個嚟FF
如果真係咁,間工場應該好細間
有引述法醫意見,當時嘅技術唔會查到exact食飯時間,因為唔同食物消化時間唔同

喂sor係間雪糕屋有後門,所以入工場唔一定要經正門入
其實我之前都有問過佢會唔會係打完電話俾彬彬,之後去到雪糕屋係打第二個電話俾某人
icic
後門都有門鎖?有冇話後門點出入?
又冇講,記唔記得我之前問過你橫巷入唔入到去,有機會後門就係對住橫巷
由於死者6:30有聯絡,啫係嗰陣佢仲未遇害

6點已經返工,並且係唯一返工 (佢冇否認)

我估警方都係針住呢個點先有鋤死佢

唔排除有人喺某處殺人後再趁10點後入鋪收屍

但咁第一案發現場喺邊度呢
唔可以肯定佢係咪唯一一個返工
正如證人作供都只係話自己6點離開
唔肯定自己係咪最後一個離開
你說出重點來,嗰個技工話時間太耐唔肯定係咪最後一個走
所以歐陽唔係兇手的話
佢唔知當時係咪得佢一個都好合理
唔可以因為佢冇否認就話當時得佢一個
呢個係歐陽口供 冇否認到呢點
已經死得啦,佢直頭咩都唔認

而鎖定安美係案發現場
其實都係得4-8個目標人物 (有全匙)
但警方應該一定有查
估計多數都冇可疑掛?
不過都想睇返呢方面嘅資料
睇下警方係咪真係查晒
如果閣樓只係藏屍地點⋯
咁六點半個電話就唔會係喺雪糕屋打⋯
打卡機呢
間表呢
同埋佢自己嘅口供呢
照計有其他人佢實知掛?
報紙講左冇打卡機
有,不過有毛病
但係唔記得又點否認?
如果佢否認 即係話有其他人在場
咁警察就會問佢係咩人
但佢唔記得又點答到
工場員工有冇打卡?
咪話左警察幾個月之後先同佢落口供的話
唔記得當晚係咪得自己一個都地正常
正如證人技工都唔記得自己係咪最後一個離開工場一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞