跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
回返第1句,我諗係掛

我決定某D terms唔用中文,以免引起誤會
歐陽有好高嘅composure,得嗎
btw條content farm狗開口埋口話人係病人 然後就係咁屌9你人身攻擊 諗返真係幾撚好笑
其實我多時d人睇tvb睇戲睇壞腦
成日講d好專業的名詞但冇考究過真確性
有興趣了解人格障礙可以睇下近排嗰集“有病有真相”
都有提過反社會人格
老實講的覺得高官先係最反社會人格
反社會人格係personality
冷靜係佢take action時嘅表現
兩者其實冇衝突
所以評估時要睇埋佢EQ
會唔會容易係受刺激時有反射行為
btw, 都係唔洗覆我,純料俾個參考你
啱,tvb真係信多過兩成都死
唔係喎

"反社會人格患者在初識時,往往予人理性、高EQ、善良、隨和、低調、謙和、無害的印象,但他們其實有自己的想法,只是與社會主流不同,有時他們會想得比較多,或用自己的智慧達成自己的目的。" from wiki

完全就係心理追兇嘅講法
你點睇先
但埋睇下面診斷標準呢?
以我所知人格有好多種(反社會 邊緣 造作 自戀等等,其實我只係識咁多 )
但有嗰種人格未必代表有病
都話到明改編
套劇仲搵埋貝亞扮演返佢自己添
啲法證圖片真定假就唔知喇
條link我上個post已經post過啦
1979年 港台 執法者
https://www.youtube.com/watch?v=GcaXAwVBwCQ
果然張堅庭係貝亞打手
危險人物2002 d資料都係佢搵
我知
反社會人格患者係會為咗達到目的不擇手段,同埋唔會有同理心,亦唔會有同情心
不過好多患者都係冷靜,所以兩者冇必然關係

btw反社會人格係屬於"病態人格"之一
仲有個疑點唔記得影埋

警方話因為死者去雪糕店借電話

因姿勢誘發歐陽犯案

但雪糕店對出有兩檔唔記得報紙定生果,電話就放出黎好易就借到黎打

而雪糕店電話就放係入面,死者點解要捨易取難走去雪糕店借亦好奇怪
1.本書話其後證實最小一名證人為死者同學

2.本書其實無寫幾時唔見,我寫得衰姐

不過書既資料有幾準確都好難講

因為有啲案聽翁小姐節目同聽大sir檔案啲阿sir講有時都有出入
可能卞諗住去雪糕店食住雪糕等陳彬彬順便借電話打俾陳彬彬
1淨係記得個證人庭上話唔識死者可能講大話啦

大sir檔案係咩嚟ga

同意,有幾個d資料都有d出入
所以都唔知信唔信好
「我冇殺人!我係冤枉!」有份偵破跑馬地紙盒藏屍案的探員都記得歐陽炳強這句口頭禪,當年兇殺組的三十多名探員多數已退休,目前還剩下七人仍留在警隊。曾參與調查及拉過歐陽炳強的探員大多不同意放他出獄,主要是認為他屬高智慧型罪犯,探員回想二十八年前曾花費了三個月的時間與其鬥智鬥力,歐陽炳強既不怕「可樂灌鼻」、「間尺打腳板」;CID深夜扮鬼聲電話嚇他、為索料不惜扮犯同囚一羈留室,上述一切軟硬兼施的功架,歐陽炳強都統統不上當。 

條友都幾忍得
D100節目,搵以前做過大sir既做主持

通常都搵返當年負責單案既警員講返

照計可信性高啲,話晒直接參與
哈,睇錯咗你講,以為呢單case大sir檔案有講

係,所以我都傾向信差佬嘅,雖然都好難講
唔知奇案迷會班ching係咪堅可以搵到陳彬彬同當年做証人卞玉英嗰2個同學
大sir檔案 有冇link
冇呢單case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞