做左5年幾代購代運,你問我答

1001 回覆
102 Like 7 Dislike
想係asos 買野
有無code / 折 share

無限,唔難, 公司性質仲寫左group buying

你唔驚touch wood 有咩事 成副身家都嘔埋出黎
點解開無限唔開有限既,想知有咩分別

代佢答

一個字

無限啲税平好多?

無限公司唔洗公開盤數
所以經常莫名其妙蝕緊錢
蝕緊錢又點洗交稅呢

巴打講出盲點了但我剛被稅局邀請交盤數出黎

係用咩形式交銀行紀錄 check入貨支出 生意收入果d?

佢只係問我拎balance sheet
同p and l 姐,我又係衰既,年年都寫蝕7皮

巴打搵會計搞 定自己有keep開每年盤數既紀錄去整balance sheet

我大學主修會計

如果自僱係上門補習or教樂器呢d冇成本既服務提供 只有收入 係米唔洗填公司支出

係做呢d點會申請br呀

都係想要張稅單申請按揭姐

亂申請會後悔

點解???

好處多過壞處呀? BR仲可以寫支出, 如果當薪俸稅咁報無得扣支出, 定意思係收CASH當0蚊收入
樓主做唔做連巴生意
集運其實去到機場係成批貨俾海關照定係逐件拆俾海關照?

集運咪又係dhl, fedex, ups, 真係靠人力螞蟻搬家咩

因為有次我寄普通野佢老屈我係違禁品
跟樂天買 同佢夾運費
係咪之話唔洗私人集運 代運
集運其實去到機場係成批貨俾海關照定係逐件拆俾海關照?

集運咪又係dhl, fedex, ups, 真係靠人力螞蟻搬家咩

因為有次我寄普通野佢老屈我係違禁品

咁岩果板貨有人偷寄違禁品, 過唔到咪累街坊HOLD住左, 又或者最大可能係...9UP拖住先
tarte cosmetics 唔送香港又ban晒集運地址
仲有咩計買到佢呀
跟樂天買 同佢夾運費

樂天直送=直接送到你香港屋企
集運代運=先送去日本, 再送去香港自取/你屋企

如果自僱係上門補習or教樂器呢d冇成本既服務提供 只有收入 係米唔洗填公司支出

係做呢d點會申請br呀

自僱法例上都要申請BR的, 但一年唔過12萬就當自己打私人工算啦
稅單你有收入就可以報架啦, 差在係報利得稅定薪俸稅, 定你依家逃緊稅? 係既話盡快報返, 小心抽查中要坐花廳

利伸: 手作仔網店, 月搵4-5皮

創業人巴打你開左幾年? 係咪一CHECK就要比返7年佢
多數幫襯開t_plink, 自己集運, 但佢今年奶哂野 BTW, 今年好似好多間都出事, 係咩玩法?

嘩~你做咩手作一個月可以搵到四、五萬咁多呀
高汁post留名
屌 你出左依啲po igshop無得做啦

係做呢d點會申請br呀

自僱法例上都要申請BR的, 但一年唔過12萬就當自己打私人工算啦
稅單你有收入就可以報架啦, 差在係報利得稅定薪俸稅, 定你依家逃緊稅? 係既話盡快報返, 小心抽查中要坐花廳

利伸: 手作仔網店, 月搵4-5皮

創業人巴打你開左幾年? 係咪一CHECK就要比返7年佢
多數幫襯開t_plink, 自己集運, 但佢今年奶哂野 BTW, 今年好似好多間都出事, 係咩玩法?

嘩~你做咩手作一個月可以搵到四、五萬咁多呀

小眾野 ,不過都開始多人賣,但我有優勢又唔太驚,
個市場我自己打返黎, 由起步計做左6,7年, 係近呢兩年先有呢個數姐, 頭幾年都係萬零
留名待問
其實最近咁多日本代運公司,佢地自己有自己飛機運番香港?
佢地收20一磅其實有冇錢賺
跟樂天買 同佢夾運費

樂天直送=直接送到你香港屋企
集運代運=先送去日本, 再送去香港自取/你屋企

但佢唔係都係同一張單咁計
你指代運集運會再平d
係footlocker uk開ac地址點填 無香港選擇⋯
我想買美國作者的占星書,
請問有咩方法可以買得平?
因為我託我同學幫手睇下可以點搞,

佢話「書本」計重量,
而我果d又係好重好厚,運費會好貴,
請問打巴有無方法
想問巴打幾歲開始創業?
其實最近咁多日本代運公司,佢地自己有自己飛機運番香港?
佢地收20一磅其實有冇錢賺

有自己飛機就唔洗做代運啦 無錢賺嘅生意你會唔會做
btw, 想問下你地呢行係用d 咩software 做管理

我以前搵人寫software而家自己寫software,好多人仲google form緊,就我所知包括你地話最大果間

其實係我屋企做緊d 傳統生意
想睇下有冇機轉做電腦化而唔再用手寫單個類野, 但係我又唔識呢方面既野
btw, 想問下你地呢行係用d 咩software 做管理

我以前搵人寫software而家自己寫software,好多人仲google form緊,就我所知包括你地話最大果間

其實係我屋企做緊d 傳統生意
想睇下有冇機轉做電腦化而唔再用手寫單個類野, 但係我又唔識呢方面既野

btw 自己寫的話係用咩寫?
我覺得係時候學
咩網買LEGO GT3 RS最抵
香港到到都要幾千蚊
學生哥冇咁多
日本yahoo拍賣有無玩過?請問無日本信用卡,
係咪只可以靠匯錢過去?日本仔會唔會走數?
日本yahoo拍賣有無玩過?請問無日本信用卡,
係咪只可以靠匯錢過去?日本仔會唔會走數?

匯錢? 電匯手續費好貴....不如搵代付
走數好睇彩數,話唔定個賣家突然死左都無計, 一般就睇好評100%果D咪多數無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞