做左5年幾代購代運,你問我答

1001 回覆
102 Like 7 Dislike

無限,唔難, 公司性質仲寫左group buying

你唔驚touch wood 有咩事 成副身家都嘔埋出黎
點解開無限唔開有限既,想知有咩分別

代佢答

一個字

無限啲税平好多?

無限公司唔洗公開盤數
所以經常莫名其妙蝕緊錢
蝕緊錢又點洗交稅呢

巴打講出盲點了但我剛被稅局邀請交盤數出黎

係用咩形式交銀行紀錄 check入貨支出 生意收入果d?

佢只係問我拎balance sheet
同p and l 姐,我又係衰既,年年都寫蝕7皮

巴打搵會計搞 定自己有keep開每年盤數既紀錄去整balance sheet

我大學主修會計

如果自僱係上門補習or教樂器呢d冇成本既服務提供 只有收入 係米唔洗填公司支出

係做呢d點會申請br呀
點樣買bestbuy唔cut單?

去淘個美帝paypal account番黎
https://www.luisaviaroma.com/

想係呢個網買個銀包
佢直寄香港要3000
但寄英國就平好多 230鎊

想請問點樣先可以最平買到返香港?
https://www.luisaviaroma.com/

想係呢個網買個銀包
佢直寄香港要3000
但寄英國就平好多 230鎊

想請問點樣先可以最平買到返香港?

搵代運代購2300左右會搞掂
果D自營倉係點樣搵番黎?

代佢答

一個字

無限啲税平好多?

無限公司唔洗公開盤數
所以經常莫名其妙蝕緊錢
蝕緊錢又點洗交稅呢

巴打搵會計搞 定自己有keep開每年盤數既紀錄去整balance sheet

我大學主修會計

如果自僱係上門補習or教樂器呢d冇成本既服務提供 只有收入 係米唔洗填公司支出

係做呢d點會申請br呀

都係想要張稅單申請按揭姐
想請教下有關日本網買野既野
有啲網香港信用卡用唔到
請問係咪一定要用日本信用卡?
定係香港申請既JCB都會得?
果D自營倉係點樣搵番黎?

1) 吹出黎,你同人租個倉,人地幫你營運埋叫唔叫自營倉,如果咁都算周街都係
2) us ex本身做中美物流,就堅係自營倉
想請教下有關日本網買野既野
有啲網香港信用卡用唔到
請問係咪一定要用日本信用卡?
定係香港申請既JCB都會得?

未試過... 真係唔知

代佢答

一個字

無限啲税平好多?

無限公司唔洗公開盤數
所以經常莫名其妙蝕緊錢
蝕緊錢又點洗交稅呢

我大學主修會計

係做呢d點會申請br呀

亂申請會後悔
想買美國網嘅衫
點運番黎平

運可以幫你group 埋一次過俾運費既代運

Any recommended shop ?
你公司fb 出d 圖字型可唔可以靚d
點樣買bestbuy唔cut單?

去淘個美帝paypal account番黎

除左paypal acc,佢地有無check其他野例如postal code?

係做呢d點會申請br呀

自僱法例上都要申請BR的, 但一年唔過12萬就當自己打私人工算啦
稅單你有收入就可以報架啦, 差在係報利得稅定薪俸稅, 定你依家逃緊稅? 係既話盡快報返, 小心抽查中要坐花廳

利伸: 手作仔網店, 月搵4-5皮

創業人巴打你開左幾年? 係咪一CHECK就要比返7年佢
多數幫襯開t_plink, 自己集運, 但佢今年奶哂野 BTW, 今年好似好多間都出事, 係咩玩法?

呢個係一個連做it marketing既人都答唔到你既問題,佢地話一日無一樣野取代ig同fb,你所問既問題都唔會有答案,點解而家做生意鞋左,最難就係就算online media強如fb ig, 個reach 而家太低,變左鬥金錢遊戲,門檻太高,贏既都係名牌,同為左消費者體驗犧牲fb page既人,想當年我開page 求其吹句水全世界都見到,而家算把啦

利申一年前同it 界巨頭問過同一個問題

我就係開左ig 同 fb page 都冇咩人黎 睇黎要落用啲錢落下廣告

考慮清楚d.. 實際成效好慢喇而家... 你賣乜

利申唔係香港賣
喺英國讀緊書
英國有咩網好買
衫鞋化妝品嗰啲
想係asos 買野
有無code / 折 share
再問問題:
想知依5年你只係做代購,唔計運費,利潤,只係計你幫人買果件貨既mark price, 5年一共買左幾錢?

代佢答

一個字

無限啲税平好多?

無限公司唔洗公開盤數
所以經常莫名其妙蝕緊錢
蝕緊錢又點洗交稅呢

我大學主修會計

係做呢d點會申請br呀

亂申請會後悔

點解???
留名
係美國kate spade買野 billing address填香港地址定代運公司?有乜分別?

你用paypal check out, billing address 係點就唔會重要

我用左香港信用卡 visa喎
幫襯igshop係咪好蠢?
成日貪方便就跟igshop買 但係自己都覺得有時佢地都收埋幾多落袋
集運其實去到機場係成批貨俾海關照定係逐件拆俾海關照?
想係look fantastic 買野,但有啲貨只限寄去E.U 仲要唔送集運,請問有冇得解決? 唔該

e.u即係歐洲?

是的
集運其實去到機場係成批貨俾海關照定係逐件拆俾海關照?

集運咪又係dhl, fedex, ups, 真係靠人力螞蟻搬家咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞