(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區25

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
下次試下
下個月打算直接轉玩BIG3
但我唔太熟 我打算分4日玩
BIG3 膊 BIG3 手
咁? 打算2號開始 因為踏入第3個月
想請教下各位師兄
下個月打算直接轉玩BIG3
但我唔太熟 我打算分4/5日玩
BIG3 膊 BIG3 手 BIG3
咁? 打算2號開始 因為踏入第3個月
big3好少人拆一日操手

通常胸背膊腳

胸就bench press,incline bench press

背就deadlift,row

膊就overhead press,push press

腳就squat ,lunge
但好少人會同一時玩哂deadlift squat同bench press?
我就係打算同一日做哂 keep 4 week睇下力量肌肉有無進步
同一日做晒big3我都冇試過,我俾唔到意見

你可以自己試下
好 唔該師兄先
咁我自己研究下先
big3果日我怕3個動作太少 真心自己無咩呢方面認知
一日玩曬big3 我淨係覺得好攰
你可以玩Upper / Lower
Upper ( Bench / Shoulder press/ Row/ 手......)
Lower ( Squat / DL / Leg press ......) 咁樣分四日試吓
到個進步嘅關鍵係取決於對於動作嘅熟練度
如果你係啱啱捉摸
我就建議你唔好對自己有太多增肌嘅期望
因為你可能至少要用半個月或者一個月去摸索個動作
明白
我係唔識點鋪排 動作我大多數都識做
想試轉第2個program
我覺得做squat 斜方會頂到好痛,如果冇條膠包住我真係唔敢做
斜方唔夠厚
可以試Candito’s 6 weeks program 係upper / lower
我自己有進步 不過幾甘
要big 3進步,Freqency係重點。
推薦:
新手:5x5, candito beginner
Early Intermediate: 5/3/1, Sheiko intermediate, Candito 6 weeks
Late intermediate: PH3, Sheiko advanced
有冇師兄試過deload? 其實係咪必須?
我發覺最近好似有啲recover 得慢左,同埋開始冇乜動力去操,係咪應該deload 下?
5x5都啱新手咩?
我印象中5x5個program好癲 好chur
緊係新手
你去bodybuilding.com, Reddit 睇下
問親新手program介紹,99%答5x5
可能我弱 每星期都要加重
同埋未知自己個最大數係幾多
如果你連續2個session都加唔到weight就証明你唔再係新手(如果diet, sleep都做岩)
big 3我諗都係ppl 最好, 每日一個啱啱好
體重65 脂肪比20 肌肉比50
係咪先減肥再增肌
(淘寶磅 唔知準唔準
邊度有得免費check)
想玩好d big3可以試玩5/3/1
我run緊531既4day,基本上係big3+overhead press, 4動作每日只做一個
做埋boring but big(BBB), 每個section就係指定動作既warm up set x3, working set x3, BBB set x5, 總共11set.
如果做完當日覺得仲有力,可以玩drop set, 或者做多3set BBB咁
我自己一般做完都係加d arm/abs
有冇師兄玩開健力
如果bench到110kg 青年組 係香港有冇機會有獎拎?
因為諗緊參唔參加比賽
利申 我係70kg
我都係新手
你自己上去健力總會睇吓人哋嗰啲record啦
健力入門係未兩倍bw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞