(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區25

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
點解外國gym concept: 做big compound (squat, bench, deadlift)
香港gym concept: 新手做機先,搞到大把鈔票連最基本big 3都做唔掂(包括大部分濕鳩pt)
如果你同我講原因係因為驚傷,咁你同胡師傅話唔應機操腳有咩分別
點解外國gym concept: 新手應該先做big compound (squat, bench, deadlift)
香港gym concept: 新手做機先,搞到大把鈔票連最基本big 3都做唔掂(包括大部分濕鳩pt)
如果你同我講原因係因為驚傷,咁你同胡師傅話唔應機操腳有咩分別
點解外國gym concept: 新手應該先做big compound (squat, bench, deadlift)
香港gym concept: 新手做機先,搞到大把連最基本big 3都做唔掂(包括大部分濕鳩pt)
屌打錯哂d字
我去康文,有蛇bar
係咁應該做唔到。不過新手我都係suggest 3 days Full body / 4 days upper lower
都係 成日都見到人做機,但自己睇開外國youtube所以都無做過機
落果時唔好甩,要hold 住落
Cable機算唔算機
做背好難唔用機
你唔似有plan咁,平時亂咁做?
你背,二頭,腹都酸?

一般發力時感到酸都會休息唔做果part
big3淨係做到squat
想問下
你地做cardio前會唔會食飯 (碳水)???
上網睇 人體製造能量既次序
係燃燒葡萄糖 then 脂肪 最後protein
咁我唔食碳水做
係咪可以令人體快d燒到脂??
Yes
Fasting cardio
不嬲都係咁. 所以叫D人朝早早餐前跑步
因為你剛起身血糖好低水平, 好快就進入消脂
唔該各位師兄🙇🏻‍♂️
Hold住落唔難 最難要同自己講唔用到upper traps
尋日上斜方太緊操膊操得唔好
應該係燒完糖後脂肪同肌肉會同時燒,只係比例根據運動時間同bodyfat 比例唔同而轉變
想問如果行lean bulk 食大約30% carbs夠唔夠?
平時做完gym飲開on
依家想再買想買casein臨瞓前飲
但on casein太貴
bsn syntha 6 呢隻o唔ok?
for臨瞓前/起身飲既話
做完gym係飲on既whey
但最近起身同瞓前都想吸收啲蛋白
咁飲法好肉痛
on 平左咁多都嫌貴 ?
香港d pt成日係機附近搵食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞