(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區25

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
但retract scapula時個traps 其實唔太參與的 , 同推胸個夾背有啲唔同

如果做晒都唔得咁你真係要拍片睇過
呢個動作係練中間多

要背闊試下反手
有咩唔同
推胸個夾背係想減少前膊參與同拉扯 , 所以個背會盡量夾埋 , 而做背時肩胛鎖緊同時係盡量展開
普通whey定whey iso?
Iso嗰隻呢?

咁高層次既野未領悟到
啲筋容易緊就真嘅,不過都未凍
搭單問埋,做背e.g. Lay pulled down放到上頂果陣係咪都仲要keep住夾實肩胛?我放到頂果陣好難仲夾得實
呢個又係成日拗 , 到頂洗唔洗鬆胛 , 其實做到一定重量 , 放鬆肩胛受傷風險會好高 , 做重都係全程鎖緊算 , 寧願路程做短啲

而且經常 lat pull 到咁上下肩胛無力鎖緊 , 變左臨尾用手力鳩拉
凍凍地啱晒 home gym 窮鬼
上網教放到最上唔駛夾 但我有時驚用到太多膊嘅力或者重嘅話可能會傷
狀態好就會放 如果唔係或者想安全啲就全程夾實
但range of motion細左
你要衡量下
有錯請指正
記得做多啲warm-up
唔好以為唔做就得
時間長各極有可能令到你肌肉發展唔平衡
夾背 真係想行程減少
因為如果玩健力就盡量少嘅行程
至於夾嘅問題 我近排領悟到少少
例如Bench
離心動作嗰陣時我會夾緊D
反而向心(推)用力夾背令到我發力唔知點咁

Btw 我自己仲摸緊 目標年底100kg
各位加油
向心推埋個膊出去好似會練埋胸小肌,胸小肌大左會曠到胸形唔靚
睇片易明好多

我又唔會完全推個膊出去嘅
So far 個shape ok 不過我BF 17
唔想cut 住 依家75kg
有無巴打知Goji幾$/月?

P記已變成輪街症式健身中心

Tg: @lou12
我自己不論推定拉, 個scapula係reps and reps中間都唔會鬆
特別係bench, 因為個shoulder blade係壓實左入個bench到, 鬆左就壓唔番入去.
之前一直唔明點樣夾緊個背
後來有個師兄叫我唔好理夾唔夾背
只係好似人地紀錄部隊立正咁企直挺胸
跟住去推胸keep住身咁挺直去推
鎖肩胛有挺胸效果 , 但純粹挺胸就唔一定有鎖肩胛

咁你挺胸後 , 推胸啲力食唔食到落胸 ?
要睇下你本身係點
可以轉返之前果隻
第一張相段片係咩?
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞