(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區25

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
錯就冇十都有九嫁喇
近排個背開始有啲覺醒
個term真係好鬼中二
但唔係deadlift train 豎棘肌既咩?咁做完deadlift 下背酸同攰唔係應該正常既咩?
佢好酸喎
正常我自己玩大重量都會有啲feel
我DL都會下背酸,如果少操都正常的
不過咪鬼擰頭望自己條腰啦 專心d做
16 歲 Bench 132.5kg 5x3
胸背最難覺醒

屌真係打完自己都尷尬
呢個世界咁撚唔公平
你可以去睇 Ken Choi bodybuild
個size 好誇張
deadlift 完下背酸都算係錯?其實健力個世界係點架
下背特別好酸 冇問題
冇話有酸有問題 因爲下背一定有參與
我有次Heavy deadlift section之後,成個lower back sore到用唔到力,足足一個星期好似機械人
不過做得多之後就開始feel到多d背少d lower back
我覺得係muscle未慣多過姿勢問題
破處係酸得特別耐
點先覺醒到

覺醒完有咩用
想問下各位ching bench press用咩握距?
我自己本身就中握距既
今日做做下個時隔離個呀叔叫我揸闊d
咁我之後就試下揸闊la
係 個胸係有feel d 但係同時都feel到前膊食得多左力
做唔到full range of motion
覺醒應該係佢地講個感受度提升左啫

姐係有啲人推胸,但會前膊會攰,但胸冇乜feel

感受度提升,咁可以更foucs個肌肉
信支bar條線

總之是但一隻手指掂到條線就ok

幾窄,幾闊因人而異
我都係由中學開始做gym,其實冇乜必要歧視佢地,只要佢地認真做,況且我見過好多都好認真做gym
平時自己就會模擬一次落到底 隻手擺咩角度舒服 之後順返條Path上去捉住支Bar

闊握距因為三角參與多左 同埋行程短左 係可以舉重D嘅
好後悔中學冇認真做尖

而家好多中學生yr1好細個就練得好好
尋日做behind the neck shoulder press我都覺得自己膊頭覺醒左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞