(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區25

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
睇下人地squat 已經知人地靈活過你好多倍
蛋白敏感,唔太痕果啲通常飲兩三個星期就會適應到
我係有啲印係度
好核突,想整走佢
勤力啲搽 cream
平時暗瘡嗰啲?
mobility都係嘅
定係佢講agility先,另一樣嘢黎
吓 squat就靈活架喇?我夠squat 到啦咁
健力果d個個肥肥腫腫咁都同我講靈活?真係金鐘m記果班瘦仔隨時都靈活過佢地啦
好心你地咪咁玻璃心,我知你地健美健力追求既野唔同,咁你地追求一樣野既極致就緊係喪失左其他野架啦
你又有幾高智商呀
Yes,就係想問呢個
我覺得case by case, individual嘢,因為你單睇外表唔知人地成個program係乜,所以冇話個人bf高又有力就唔agile. 例如打籃球你都會練squat, 肌肥大,nba都唔係個個位嘅人都bf<15啦。
同埋你上面都自己答自己,冇謂黎踩場啦。
咁啦,或者咁講啦。大家打和啦好嘛?super!

其實呢,公道講句,問題係大家講緊既靈活既定義唔同。

你就係類似講緊:肥仔同我講你跑得快?咪玩啦!

而其它師兄講既靈活就係多關節身體協調既能力從而影響運動表現

點解其它師兄會用squat做例子呢?而你既反駁係(我都squat到啦!),其實證明你唔太理解佢地既意思。

最簡單既例子係,唔知你有冇留意過,有啲人對腳明明幼過自己好多,但係squat竟然玩到兩三餅,自己都係兩餅頂盡?係咪佢啲四頭肌肉構造異於常人?當然可能係啦,但係事實上係佢地既身體協調性做得好過你。

而偏偏你又發現,二頭彎舉又好公平喎,佢係瘦仔拎15磅扯晒蝦,我手臂粗佢2個圈,拎住個20磅都輕鬆。因為二頭彎舉並無協調肌既需求,基本上係單純二頭肌力除非你借力,所以基本上呢項表現同肌肉size成正比。

而健美同健力既師兄為左提升三大既表現,squat, bench press, dead lift. 會做好多好多唔同既協調肌同協調性訓練,並唔係單單不斷係咁舉重。所以某程度上黎講佢地身體肌肉同關節既協調性都好好。

至於你講咩肥腫就一定唔靈活,我就覺得好似只係單從一個跑得快唔快呀,啲筋鬆唔鬆呀既角度去睇。
岩岩朋友買左罐c4 ,中伏藥水味
飲左一次,有冇屯p嘅朋友岩送比你
想問
My protein whey protein 好唔好?
見宜家508 有5kg
平過其他成一半
對比on whey 如何?
肥腫同mobility有咩關係
金鐘果班日日坐係度mobility會好?
健力健美大把人日日stretch, mobility 差班友一早傷哂。
飲完效果點???
真係好力d ? 持久d ?
求各ching 解答
有都冇所謂
無啦啦走條友黎話健力健美都鈍
踩場得黎幾搞鬼

你搵緊既野叫crossfit,其他自己google 啦
乜butt wink 唔係會傷到個腰椎既咩 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞