(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區25

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
正常計生 , 如果以熟計煲粥咪好抵食
好奇一問, 各位ching 玩健身會唔會覺得有“肌肉覺醒” 嘅過程,

愈黎愈易控制身體某肌肉玩到有揼血感(由其係大肌群, 之前跟pt玩胸背, 拎得重 ,做到二三頭攰, 先feel到有料到, 唔係動作坐姿唔岩, 而係成個身體動作未配合, 都係自己玩得耐先知要點控制d肌肉)

另外一問, 1)如果玩得比之前輕, 但做到控制局部肌肉發力
2) 做番重, 但要連帶既肌肉都玩到攰
咁會揀邊種
新玩既我會簡1先,我覺得感受度重要D,慢慢再加重
睇做完成個movement 會唔會影響下個動作,或者直接當pre exhausted ,最尾當然睇你自己
btw肌肉覺醒 我自己係有試過,雖然個term 好
新手第一件事就係 wakeup 肌肉啦 , 唔先 wakeup 係newbie gain 唔到
幾型下
多左中學生做尖係咁嫁喇
我都知個 term好
但我都想我係中學生
想問下dumbbell bench press個陣
左手成日不自覺向前探肩
但如果控制住鎖背
左手個靈活度又好似差d推得唔夠右手高
係肌力定靈活既問題??
仆街喇,衣加下背酸到hihi,聽日唔知點操腳
住觀塘想join gym membership
有冇既巴打join 過first fitness 或者anytime fitness 可以講下?

係康文尖左一年左右 想轉下新環境
唔正常
你應該一定錯form
我今日做完DL 成身都冇乜感覺
一操腳就頭痛,有冇ching都係咁
自己做到一半都feel到唔流暢
再望埋塊鏡見到下背有少少拱起就知出事喇
希望唔好咁易就打柴

利申。第一次正式做dl
第一次試幾重
自己肉眼見到都幾嚴重
加油增加自己嘅柔軟度
新手試每邊45lb炸
啱啱玩三大都極廢
想請教下 , 平時我做BB bentover row , 拉嘅軌跡係向肚池拉 , 但見有啲人會向上腹拉 , 話可以練多啲背闊肌下方 , 尋日我就試下向上腹拉 , 發覺背酸之餘 , 連中膊都酸埋 , 係用錯左力定係正常 ?

因為聽日到膊 day , 如果仲酸就可能要停
每個人都有起點㗎啦
慢慢加油
換氣問題?
唔識dl
Same here
繼續努力學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞