[耳機撚] 討論下香港各大耳機店 (7) - 1001開POST

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

又update下對8010, 上星期用一個好平既價收左對genelec strand, 執過晒d擺位, 對喇叭相距有1米到, 落左strand之後, 對8010即時生晒, 連base都正左好多, 即時試返首椎名林檎既映日紅の花, 樂器分析真係好正, 高低音結他清到無論, 真係比起對w80, 直頭超幾班, 如果同樣畢直, 入對喇叭真係值, 唔洗好大聲都好正

你試過neumann 先啦studio mon 黎講

喇叭呢家野無止境既, 得果百幾2百尺房裝對10萬既喇叭都無用, 都發揮唔到威力, 家下呢對3寸喇叭擺唔岩位, D聲同幾舊水既有得FIGHT, 家下個前置VOL LEVEL有40, 最大我只係夠膽開到5已經好大聲, 再開到10我驚隔黎屋過黎拍門
家下我估都心足可以唔再燒錢先, 除非買到間更大既屋先去再敗家過

巴打如果再有budget可以搞一搞間房先 升間房效果一定大過升喇叭
8xxx難set過1xxx,1xxx真係可以求其擺間冇treatment既房都好聽,8xxx就唔得, 班鬼佬話係bass port設計問題(但genelec個engineer死話唔關事)

用左2舊水執左對咁既STAND, 效果超正
估唔到升高左之後效果差咁遠

升高係爭好遠架
唔該我想問有咩1500蚊耳機好推介?平時都係用I phone se聽,聽開單春,周董,軒仔同腎仔

可以試試it03 $16xx

我覺得k812連hd700都比唔上,utopia 你喺邊度試?我都想自己帶碟去試吓,睇吓有冇你講到咁神,同埋比唔比得上ed10,ed10四年前試過之後,依家都未搵到一個耳筒可以比得上,我遲啲應該會買個二手返嚟

你用乜鬼推812?
搞到不如700的話其實幾大獲

Goldmund telos headphones amp
Hp a8
Sony at-zh1es

下兩隻死係正常
太細力

Goldmund我未試過係正常環境試冇意見
fiio x5iii 有師兄話鑊氣大???

用緊 暫時moov播下一首歌會無聲
其他就無乜大問題
唔該我想問有咩1500蚊耳機好推介?平時都係用I phone se聽,聽開單春,周董,軒仔同腎仔

可以試試it03 $16xx

唔該哂巴打,我會試下
300r做咩show唔到cover圖
插sd card第一次開music app就讀到幅圖
kill app再入就有一堆歌都show唔到幅圖
internal storage就全部無事
請問師兄 ONKYO DP-X1A 除咗星際DXA 仲有邊到有得試

大得過300r? 通常無啦啦好多人狗衝既野過一排就集體瀨野

大得過300r? 通常無啦啦好多人狗衝既野過一排就集體瀨野

呢個係因為特價姐
唔係無啦啦
之前用過ibasso dx80,之後賣左
而家換左300r,software真係順N倍,仲要平過以前部dx80入手價
大家部300R 係邊買/訂?

咩k812好差 我覺得同T1G1,hd800一個級啦
不過用原價或更高價買既,就真係
最大問題係會單線 同右邊無聲

我覺得k812連hd700都比唔上,utopia 你喺邊度試?我都想自己帶碟去試吓,睇吓有冇你講到咁神,同埋比唔比得上ed10,ed10四年前試過之後,依家都未搵到一個耳筒可以比得上,我遲啲應該會買個二手返嚟

k812
DXA有得試,ED10就無試過,比較唔到
不過utopia比好多人話係動圈之王

Utopia你用咗邊部amp去試?
上次去dma,sales推介我試hugoTT
300r原生個app有冇得down?
我部300r 插左2.5後 左右郁到少少
唔知洞大 定係座鬆

k812

就咁用返自己部Hugo
咁你應該都試過?

你用乜鬼推812?
搞到不如700的話其實幾大獲

Hp a8

下兩隻死係正常
太細力

812好難搵amp 太細唔得,太大力就推過頭

k812

就咁用返自己部Hugo
咁你應該都試過?

嗰陣時冇帶th900去,所以最後冇試到
暫時我試過最好嘅amp係grace design m905

Hp a8

下兩隻死係正常
太細力

Telos 推ed8唔錯,但係我唔覺得佢值$53000

下兩隻死係正常
太細力

分析力唔夠,人聲係幾甜

分析力唔夠,人聲係幾甜

5皮 比咁多落去玩HP,值唔值得
你對th900覺得如何?

分析力唔夠,人聲係幾甜

分析力唔夠,人聲係幾甜

我用咗兩年,感覺良好,對比d5000,係一個全面升級,如果你肯俾40000去買一個耳筒, 50,000買amp好合理
不過依家只係用hp a8推佢,仲有得改善,好想擁有grace design m905,呢部機真係一試上癮,完全反映錄音嘅所有細節同質素,高中低頻非常平衡,將th900嘅潛力完全發揮,不過我好有興趣試埋hp v8,睇吓依部六萬蚊嘅原廠膽機超唔超越到m905
campfire orion邊到買可以最平
聽完之後好想狗衝
利申:木耳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞