[耳機撚] 討論下香港各大耳機店 (7) - 1001開POST

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

最後揀左334

同感巴打,女聲acg jpop 334係好合口味
Ve6就無考慮過太貴

同價位仲有UM MASON V2
我就算訂左334都仲係好鍾意呢隻
我好似係post度推過幾次 不過都好似冇人理
不過係大陸牌子

可能去到呢個價位始終覺得外國牌子值d
Focal Utopia都屌
利申︰未試聽過

Why not

你都覺得好差?

好唔好聽各有說法,不過動態e樣野好客觀
有無巴打用緊fax6 7 心大心細。想換耳機,筆直3000到3500

呢3隻我淨係試左 VE5同334 另外試過VE6XC
VE6XC對我黎講太清淡
VE5人聲同高頻好靚 不過人聲冇334果種味道
冇咁厚冇咁甜 可能我唔聽男聲 所以冇影響
最後揀左334

Ve6就無考慮過太貴

不過係大陸牌子

使用中
各方面都已經好頂級,包括做功。
UM係個做得唔錯既牌子。
想買player 筆直5k內。有無咩好介紹
用緊846
利申︰未試聽過

Why not

你都覺得好差?

所有嘢都係睇你同咩比(同一個情況下)
我覺得佢衰係衰攞做喇叭嘅原理、物料、方法去做耳筒,呢個係佢地第一個完成品,一定有改進空間,如果真係咁完美,佢哋以後都唔使出下一代

Ultrasone就勝在肯嘗試、肯改良,玩唔同設計、唔同金屬、木材,改進技術、設計,迎合唔同人喜好,又唔會整啲好重嘅耳筒出嚟,同埋佢原廠線材已經好適合個耳筒

Fostex由生產喇叭到涉足耳筒,都參考返嗰個界別嘅技術,從人哋身上改良、創新,係一個成功例子

呢3隻我淨係試左 VE5同334 另外試過VE6XC
VE6XC對我黎講太清淡
VE5人聲同高頻好靚 不過人聲冇334果種味道
冇咁厚冇咁甜 可能我唔聽男聲 所以冇影響
最後揀左334

Ve6就無考慮過太貴

不過係大陸牌子

使用中
各方面都已經好頂級,包括做功。
UM係個做得唔錯既牌子。

做工唔知 不過聲真係可以同外國牌子比

Why not

你都覺得好差?

我覺得佢衰係衰攞做喇叭嘅原理、物料、方法去做耳筒,呢個係佢地第一個完成品,一定有改進空間,如果真係咁完美,佢哋以後都唔使出下一代

Ultrasone就勝在肯嘗試、肯改良,玩唔同設計、唔同金屬、木材,改進技術、設計,迎合唔同人喜好,又唔會整啲好重嘅耳筒出嚟,同埋佢原廠線材已經好適合個耳筒

Fostex由生產喇叭到涉足耳筒,都參考返嗰個界別嘅技術,從人哋身上改良、創新,係一個成功例子

唔知你用咩耳機黎對比?
一隻幾乎係上年最佳既耳機,比你講到一文不值,係其他地方應該爆發大戰

講到做HP,我覺得sennheiser先係一哥
舊既AKG係最創新

而家耳機界百花齊放,唔一定要老行號既先係好野

你都覺得好差?

唔知你用咩耳機黎對比?
一隻幾乎係上年最佳既耳機,比你講到一文不值,係其他地方應該爆發大戰

舊既AKG係最創新

我絕對認同sennheiser係一哥,其實唔少人聽完utopia都表示unimpressed ,亦可能我嘅口味係小眾呢。既然我哋兩個都同意佢不值呢個價錢,就證明佢仲好有改進空間

唔知你用咩耳機黎對比?

舊既AKG係最創新

我絕對認同sennheiser係一哥,其實唔少人聽完utopia都表示unimpressed ,亦可能我嘅口味係小眾呢。既然我哋兩個都同意佢不值呢個價錢,就證明佢仲好有改進空間

https://www.amazon.com/gp/aw/review/B01L0HF92K/R1I9LRZQK88F65/ref=cm_cr_dp_mb_rvw_2?ie=UTF8&cursor=2
呢個人都認同我對於個耳筒嘅高音嘅睇法,仲話適合有暗既amp亦希望有天然嘅聲嘅人,即係話佢覺得呢個耳筒嘅聲唔夠天然,當然佢亦有好多同我唔同嘅睇法
我覺得有人認為係transparency嘅聲音 ,亦有人會覺得係unnatural
到低有邊隻耳機嘅聲低係同t20i 差唔多,但係個耳管係細啲
之前用se315都好地地,轉左t20i之後耳仔俾佢塞到好痛

而家睇緊Westone um pro20 同w4r 有無巴打可以形容下呢兩隻嘅聲同t20 i有乜分別
屌,隻300r 變左初一初二到,邊有人係屋企呀

初一初二邊會有人派...
你預假後啦

初一初二邊會有人派...
你預假後啦

真係假後就好啦
牛河巴打可在?

我都開埋lin登
想買player 筆直5k內。有無咩好介紹
用緊846

連登仔標準裝備:300r/ dp-x1a
用緊RHA T20i,值唔值得上Westone um pro 20,定直接上Um pro 30
用緊RHA T20i,值唔值得上Westone um pro 20,定直接上Um pro 30

如果你鍾意聽男聲 直上 um pro30 啦
牛河巴打可在?

我都開埋lin登

大佬最近買咩呀

唔知你用咩耳機黎對比?

舊既AKG係最創新

咁就真,我有三萬蚊,買009好過
而家買佢既都係傻西,耀富多過玩音響

唔知你用咩耳機黎對比?

舊既AKG係最創新

咁就真,我有三萬蚊,買009好過
而家買佢既都係傻西,耀富多過玩音響

冇人理beyer
利申︰未試聽過

Why not

你都覺得好差?

Soundstage係扭曲既
中高頻有位明顯拉高左
訊息量大概就係萬元水平
背景唔係特別黑所以動態都唔算標青

賣一萬都勉勉強強 三萬
想問邊度有得買 Sony 耳膠?
有無巴打屌左dx200
有咩評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞