[耳機撚] 討論下香港各大耳機店 (7) - 1001開POST

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

ex1000呢?

ex1000唔啦 手頭上fx1200 聽完ie800 覺得係一個好好嘅耳機但係完全唔感動冇衝動買 唔想再徘徊喺呢幾隻度 ex1000難搞 ie800又全副武裝餵飽推力 又怕線硬聽診 喺香港咁鬼吵出街都唔知點聽歌 搭地鐵更加作死 不如求其買隻啱聲嘅動鐵易推易戴有時得閒直插手機解放自己

動鐵暫時我覺得最好聽係ve6xc 其次先係335但無奈個價真係嚇死人

食得鹹魚抵得渴
響沙田試咗rha cl1同埋ER4XR
fiio x1l lineout駁RHA L1 amp
居然ER4XR贏哂
the bends分離度同分析力ER4XR拋離哂
Claris カラフル
RHA CL1播呢首…人聲好差,高音太尖
ER4XR相對上順耳好多
聽郭富城96年今夜我有點壞live,ER4XR聲底好乾淨
乜都聽得清清楚楚
分析力…ER4XR係勁過CL1
音場就ER4XR橫向聲場闊過CL1
無試過用自己Klipsch x7駁l1 amp聽
不過應該都輸俾ER4XR

唔知你覺唔覺 ClariS整體錄音同製作音質頗差 人聲尖好大機會同耳機無關

ex1000唔啦 手頭上fx1200 聽完ie800 覺得係一個好好嘅耳機但係完全唔感動冇衝動買 唔想再徘徊喺呢幾隻度 ex1000難搞 ie800又全副武裝餵飽推力 又怕線硬聽診 喺香港咁鬼吵出街都唔知點聽歌 搭地鐵更加作死 不如求其買隻啱聲嘅動鐵易推易戴有時得閒直插手機解放自己

動鐵暫時我覺得最好聽係ve6xc 其次先係335但無奈個價真係嚇死人

食得鹹魚抵得渴

去試下 圈之前有隻dita truth的 可惜市面上已經見唔到 我覺得幾好聽不過唔係好多人鍾意

ex1000呢?

呢樣真

係香港市區既環境面前,講咩規格都哂氣

題外話 假設你有間獨立屋附近算係郊外 冇車輛城市聲影響 鳥蟲聲都係會吵到你聽唔到半開放同開放式

食得鹹魚抵得渴

去試下 圈之前有隻dita truth的 可惜市面上已經見唔到 我覺得幾好聽不過唔係好多人鍾意

台灣之前有唔少人講呢隻

呢樣真

係香港市區既環境面前,講咩規格都哂氣

題外話 假設你有間獨立屋附近算係郊外 冇車輛城市聲影響 鳥蟲聲都係會吵到你聽唔到半開放同開放式

之前隻srh1840就係咁

食得鹹魚抵得渴

台灣之前有唔少人講呢隻

依家想試都沒機會
居然ER4XR贏哂
Claris カラフル
乜都聽得清清楚楚

唔知你覺唔覺 ClariS整體錄音同製作音質頗差 人聲尖好大機會同耳機無關

聽憶蓮首瘋了同埋we just started(美希solo)
CL1唔覺有人聲尖問題,得claris係咁
ER4XR 3首女聲都無問題
可能真係歌問題
不過高音方面,CL1聽鼓嘅cymbal (e.g. radiohead the bends)
存在感強過用ER4XR聽
BTW,巴打點睇RHA L1部amp
我覺得幾夾對CL1耳機
唔夾RHA真係食得屎
居然ER4XR贏哂
Claris カラフル
乜都聽得清清楚楚

聽憶蓮首瘋了同埋we just started(美希solo)
CL1唔覺有人聲尖問題,得claris係咁
ER4XR 3首女聲都無問題
可能真係歌問題
不過高音方面,CL1聽鼓嘅cymbal (e.g. radiohead the bends)
存在感強過用ER4XR聽
BTW,巴打點睇RHA L1部amp
我覺得幾夾對CL1耳機
唔夾RHA真係食得屎

sorry 真係幫唔到你 市面上唔少amp都係冇力 最大問題係貴 洗5千銀買舊磚綁炸彈 不如5千擺落耳機度 我自己經驗就係平amp 提升實在太少
再講你要確認自己player個LO係夠好輸出俾amp 個amp唔係淡而無味 又夠推力 再嚟仲有LO線 最後又要諗佢聲夾唔夾
我自己有部唔錯嘅便攜amp 所以完全唔擔心俾人呃秤 但係最後都係嫌煩放棄綁炸彈
fiio啲LO鬼鬼哋....
解決辦法就係 錢要洗得值 出街唔好搞咁多 一部推力好嘅player 一隻頗易/十分易推耳機 最多屋企玩部唔係便攜嘅amp
仲諗住新年出花紅買JDS C5 + fiio l16 LO線
2千都唔駛
有冇人吹奏DX200

垃圾囉
仲諗住新年出花紅買JDS C5 + fiio l16 LO線
2千都唔駛

有冇人吹奏DX200

垃圾囉

依部真心垃圾
有冇人吹奏DX200

垃圾囉

依部真心垃圾

有冇人吹奏DX200

垃圾囉

依部真心垃圾

淨係吹300r同x1a
有無巴打同時試聽過ER4SR同XR版
ER4XR應該係自己聽過咁多對一單元動鐵
分析力高嘅一對(自己見識少)
F7200同heaven vi都差少少
有冇人吹奏DX200

垃圾囉

依部真心垃圾

淨係吹300r同x1a

雖然已經出過事但唔該唔好燈dx200

垃圾無謂燈啦
啱啱入坑
去左奕軒試左好多隻,最後買左sennheiser momentum in-ear$750 感覺幾平均,係咪要煲一煲

垃圾無謂燈啦

垃圾無謂燈啦

有幾垃圾呀

垃圾無謂燈啦

有幾垃圾呀

垃圾不值一提

垃圾無謂燈啦

有幾垃圾呀

垃圾不值一提

堆打手捧到佢上天

某廠special edition, 純銀內線版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞