[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
坦白, 好睇係邊個Refer..........
比如高層refer, 識人好過識字
個位個直屬上司refer, 佢suppose 自己最知自己想要咩人,
個位同事refer, 同事99% 會通哂風先
唔關事既同事refer, 最少會知多少少公司culture
但係呢, 都要睇interview 表現
會有用, 但唔會係絕對
搵下份
放心, 唔算好麻煩的, 解到的
嚟緊下個月中last day,想問employment certificate係咪會係last day當日俾埋?如果冇俾到,我可唔可以要求佢俾,因為新公司要
想問下出面d agent係咪會留番啲位俾自己人/合作開嘅人多定係佢地dum波鐘騎牛搵馬搵d再學歷高嘅人番黎做
依d雞仔媒人唔好隨便做,是但一邊有問題都會變咗你嘅錯
要見份工同第二份工有咩分別或者有咩更吸引嘅地方?針對果d位去講你想做果類型嘅工,但係第二份工好困身所以辭咗先搵
依個太obvious
唔一定
唔係遲太多新工都會明
如果你真係要last day果日要最好提前同hr講定先
好明顯想賺referral incentive(如有)
細個對呢行好有興趣 大個左讀書唔叻又唔係讀專 唯有繼續搵下呢個係咪真係咁有興趣(好on9原因
岩岩畢業有啲迷惘 唔想咁悶既話好似湊客有趣d

食飯要緊 不過行行都ot架啦 但media真係個個聽到都話唔好 入火坑
召喚@爆粗媽劇他
有無師兄答到我,真心想知
出邊啲agent咪又係要跑數,你估真係咁多自己人轉工咩?
早兩年疫情期間轉工,好彩 HR 有跟我開個bottom line 出offer
agent = sales
candidate = 貨
邊件貨易sell個sales就會鍾意
尤其是個客唔駛用死一個sales,每都有佢地想要嘅cand佢地就會搵邊個
agent無條件亦都無誘因留起d位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞