[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
佢乜都未講...點簽呢
同埋佢冇俾過指引, 咩叫合格, 咁你點改善?
最主要係check 真你真係過左probation
ensure 自己有notice 係你第一樣要肯定既野...
咁你要問清楚HR

1. 你過左probation 未 (如果你收左過proba信, 就打死唔好問, 唔好提佢)
2. 佢咁係咪discipline 緊你, 你有啲咩錯
3. 如果係PIP, 佢有咩concrete 改善方向同埋要點, 因為冇方向, 單單話改善, 你唔會知點先叫合格
4. 唔簽係咪等於佢地炒你, 係既就賠足一個月錢俾你走
>> 因為簽左就有可能會當係你收左佢地通知, 2 個月內有條件解約, 公司就唔洗賠
另外係, 搵工啦, 佢似係想有人用, 做埋個project 就中出飛多啲
因為正常如果係想長期用一位同事, 唔會完全放任
1. 99% 都冇事的, 唔洗太怕
2. 可以的, 問唔到, 佢會搵返你再問你
上個禮拜四見完工之後佢口頭上話會請我但係就話要等一個禮拜左右
想問咁樣機會大唔大? 但係見佢星期五又出咗招聘(兼職網)
>> 一日未有solid offer, 一日都係得閒飲茶係咪真係會約...

佢哋唔知我身份證號碼亦都冇拎過我身份證去睇,係咪咁樣做唔到reference check?
>> 正常做唔到的
好明顯係啦
所以如果係咪都要走, 一係就你搵到下家走
一係就等佢賠錢炒你
都好過你冇啦啦自己quit... (唔計身心健康個部份)
你如果冇其他長工既exp, 你哩到又幾個月走,
下家好難唔cue 你唔stable 架喎...
定係而家辭職 集中搵工會係最好?
thanks 想問係咪唔好追問佢哋?自然等Offer就得
再問下你有冇第啲phone number/ email 咁,
都係交功課姐
你今個星期都未收到就下星期一打去追啦~
問題其實係點搵...
2 份幾個月 HRAA.........
無限感激
想問下做HR 係出糧個期 星期六日都要OT係咪正常 公司全人手計糧連roster都無
直頭係PIP
PIP唔係HR搞架咩話時話
質素*
就算series E都可以收皮
stability差 行政混亂

利申:做過
唔係
如果因為有其他tasks要做,或者要就老闆schedule而要放假OT做payroll都唔出奇
如果因為個payroll複雜又無system support而要放假OT做payroll就好明顯係間公司有問題
想問下方丈如果冇做過HR呢行 、係咪好難搵到HR工(唔喺FG) 我見好多u 都有HR cert 讀 ,讀完先搵會唔會有幫助啲?
正常係既, 但佢個邊個HR,
約左佢都可以因為吹水就要佢等左9 個字...
有心有限啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞