[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike

因為未必知係咪一定唔要, 同埋如果本身要拎既野未拎齊
嗰位HR 都係會俾人問: 點解你冇個cand 既Ref letter (例子)
所以拎文件可以係standard ops/ flow, 同offer 冇關
出面大把HR KOL有料過你傾幾句都唔使錢
你呢啲呃fresh grad嘅夠膽收人400
好心啦,經濟咁差咁多人失業發撚埋呢啲死人財
你梗係冇迫人俾啦
利用人哋焦慮嚟搵錢咋嘛
我其實免費答既日日都有做,
google form 直播免費答左近一萬條問題, 全部有record
係連登都幾年一直免費答, 哩啲全部有根有據既你鍾意可以隨便ignore
patreon 最平係好似唔知$10 定$8, 我係冇留意過
哩啲plan 既subs 我都係一樣咁答, 同免費既一樣
只係佢地打尖可以快啲問
我真係睇唔到邊到發死人財/ 販賣焦慮

我就從來唔係KOL, 我只係一個HR 從業人員姐
所以啲 HR KOL 佢地要做咩, 有冇料, 收唔收錢 我憑咩去comment?
打稻草人?

我唔評論呢度嘅服務質素點樣,但就咁睇好似幾乎免費,唯一收費就係俾人打尖問問題
呢個世界邊有咁多好心,大把人lihkg做響個名都收錢搵食架啦,但方丈收$400又好,收$800又好,你覺得唔值咪唔好幫襯囉,無人比錢自然佢都要收皮架啦,咁如果有人仲肯比錢要佢服務,咁即係佢市場值呢個價啦,咁講經咩多餘
Thanks

其實咁樣係咪好個別例子?
佢令到成件事個觀感好差,佢擺到明講啲問一兩個人已經好明顯知道錯嘅嘢。跟住今日講嗰陣我都唔知點樣答佢。同佢講ok又擺明知道係錯嘅,又唔想駁佢。
明明諗住本身轉大公司會開心左,career path明顯咗,而家覺得你咁樣都可以呃,我入到嚟係咪仲要每日驚你喺度玩我?
係。patreon 既作用係打尖
同有啲獨家既文章同 Mock interview嗰啲直播嘅重溫
(而個直播當時其實都係免費)
所以從來Patreon大家只要有subscribe
就可以打尖問問題,完全自由定價,
得到嘅回應質量其實係冇分別
想問下其實讀啲advanced HR cert 有冇用? eg SHRM-SCP, SPHRi, GPHR, CIPD
start up公司會有咩concern?
其實我又真係無經個channel 搵到幾多…
最少同我時薪完全唔成正比
我有正職 又唔出名 又唔出樣 又唔無乜合作野
有既都唔係收錢既 或者係同大學合作講talk
同大學嗰啲有收錢㗎 車馬費囉
YouTube 有Adsense , 但一個月得二三百蚊
咁都叫發財 其實成個Channel完全係非牟利
其實正常嚟計又好少會呃你,因為我哋好難firm你朋友同你講嘅嘢係咪一定準確,我哋都好難確定同一個位嘅頂薪係唔係真係可以offer 比出面啱啱請返嚟嘅人…

我就咁聽,我覺得係佢壓價就肯定係事實,但係壓價嘅過程同埋佢把口講啲乜嘢藉口其實都冇乜所謂,佢講到啲大笨象喺天上面飛,啲水向上流都好,最尾我哋都係睇吓份工,啲錢,間公司幫唔幫到你搵吓一份,值得嘅就入,而唔好因為某啲人嘅某某啲廢話而錯過咗個機會…
想問邊條片有提及?
咪癲啦
公司嘅前景同穩定性
工作嘅制度
佢叫你改善嘅嘢係咪明確同做到?定係虛無縹緲或者唔現實?
如果真係要走,你會prefer即刻走定係有兩個月時間搵下工先?
等佢慢慢寫,睇完再決定簽唔簽
如果佢要你改善嘅野唔現實,而你prefer唔得就早d重新出發,咁就唔駛勉強自己去簽
還好, 但其實係香港搵工既話, 都唔係話好有用
最主要係stability
相對黎講, 佢會唔會做唔住, 唔夠錢,
會唔會因為公司細, 有啲改革可以話行就行而令員工蝕底etc
等等先.. 唔好俾佢fake 到/ 你自己get 左做悔改書喎
就咁聽, 似係PIP 多啲喎... 你簽左, 就等於2 個月之後佢可以唔要你
仲要唔一定洗賠錢/ notice
仲未計咁啱你可能做完你個大project 就俾佢飛...
聽上去好好好伏

其實佢要你簽, 你可以唔簽 (咁當然會有後果, 比如佢針你/ 炒你),
但係就咁聽, 係有限info 下, 我既直覺係搏炒都好過簽...
hello方丈想問少少嘢
上個禮拜四見完工之後佢口頭上話會請我但係就話要等一個禮拜左右
想問咁樣機會大唔大? 但係見佢星期五又出咗招聘(兼職網)
好驚會冇offer因為事後先知我個resume其中一個working experience填錯日期搞到經歷多咗,仲要嗰份工同呢份工係有關聯,都係關CS事
佢哋唔知我身份證號碼亦都冇拎過我身份證去睇,係咪咁樣做唔到reference check?
而家等緊offer嗰份工係visa officer,小弟啱啱先grad之前做嘅工都係炒散或者PT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞