[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
真係質量, 因為係質素同回答既長龍份量都係咁上下
如果素質就可以
打返去追啦~
個問題係人手計糧...
因為大部份如果唔係有突發野/ under-staff 都唔應該要OT 到咁...
其實素質同質素係古籍都有用到
所以呢個真係屌唔到
都可以啊, 只要有人, 就可以禮貌地追啊
3. 即係跟返自己standard去做應該影響不大?
>> 應該係話, 跟公司standard 就問題不大, 因為跟規矩做, 人地好難攻擊你

4. 一件事,佢係由你落場做,就係accountability,但如果唔係由你落場做,但你有份睇,就係accountability,有冇講錯?係咪好多management級都分得清,而唔會一味死做爛做?
>> 你係想打其中一個係responsilbity? 應該咁講啦... 係咪我落手做都好, 定係下面既小助手做, 到尾出左事, 個大既都要問責架啦, 問責係一回事, 但做大既洗唔洗小到print 野都做埋係另一回事

另外仲想問多一條問題:
5. 如果我辭職,除左第一個同上司講之外,同唔同同事講嘅時機係咪唔同?例如(1)同team經常合作嘅同事、(2)同department但合作較少嘅同事、(3)cross function而經常合作嘅同事?我以前返第一份長工試過,我同老細上晝講辭職,lunch就同好熟嘅同事講,當然就好快大家都知,我老細事後屌我點解要咁快同人講,其實咩時機去講先至適合?又或者熟同事辭職,響咩時機先至適合同其他人講?
>> 最簡單係問上司, 想你幾時同同事開始handover
一定會有幫助, 因為你啲對手,
好多都係BBA/ 有HR 最少intern exp 既人
如果想平, 讀左奴例先, 咁就冇咁重皮啊
其實會唔會自欺欺人 人哋真係比offer 就自然會打來
唔會, 因為都係打個電話姐,
人有失誤好正常, 可能唔急, 可能唔記得, 100 個原因可以有Delay 嘛
都係打個電話過去姐
不過唔好太高expectation 覺得人地一定會答你/ 有正面回應就OK...
如果“老板覺得我唔可以獨自follow成個project”係真,咁個問題就係佢地請錯人
當然上司依個時候同你講真話定係貪方便講樣你駁唔到嘅野就自己諗啦

咁你自己都最好review下之前同佢嘅interaction有咩位似係佢會有意見
真係落實就會盡快出offer,你心急搵工,hr同line都會驚你有其他工唔再考慮佢地
當然,由揀啱人到過晒approval係有一個過程

有d人會覺得thank you letter無需要,不過唔會話做多咗就扣分
方丈你好

一個老土情況
新工返咗4個月左右,未至於好差,不過覺得唔穩陣所以有keep住搵下新工
自問過去嘅公司唔差,呢份新工都係行業相關
所以cv照擺咗落去

但唔知係咪個市真係咁差,咁耐以嚟竟然得好少interview電話
請問你地HR角度,以依家mkt人力供過於求嘅情況下,係咪真係會比以前奄尖? latest job一年半載都未做夠嘅,就算experience ok都唔會見一見?
如果係Jobsdb / CTgoodjobs apply完無回音 見佢再出同一個job adv,我又再apply 啲HR見到會唔會覺得煩? 或者咁做會唔會唔好
如果新公司話聯絡唔到referee,我再update多次電話同建議佢埋另一個。之後係咪就無嘢可以做? 驚因為咁無offer
老細同head對員工嘅expectation有唔同唔出奇
但係你同老細無接觸但佢會instruct你上司炒你,背後應該有d野

你阿head咁提你,會唔會你試過講錯野踏咗地雷
你可以自己聯絡referee同佢地打定招呼新公司會搵佢地
有可能係老細想要既人同你阿頭想要既唔同
又有可能係想慳皮少個人, 又有可能係阿head 話你做得好係呃你
單純唔想自己做醜人

所以呢, 想提你既係, 會有過唔到probation 依件事
唔一定係你衰你錯, 可以係公司問題
你可以都放過下自己, 唔好怪哂去自己到先

同時你今次既經驗就係學下點可以做野再獨立啲,
比如你知唔知一隻job 除左上司俾你個啲Task,
其實前前後後仲有啲咩要跟
你既長短處係邊, 你下份工可以點做好啲, 係哩份工學左啲咩

至於ref let, 我會Recommend 哩份如非必要
唔好放CV 喇...
https://youtu.be/GSSUZGWfA7E?si=NNHwAzwyVOc9_C2s

https://youtu.be/ejgfmPJ_qnE?si=wyCljYxFMXaQMZrb

片會詳盡好多
但簡單講, 大約2-6 個星期都合理
thank you letter 唔大用, 但有做唔會扣分
提議你可以講多少少, 因為呢...
唔同人唔同情況, 比如係急住要孭起生計/ 比如係要考牌etc
咁會好影響個排序啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞