[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
文職工係醫生建議,之前做開零售整親隻腳,請埋律師搞左4年了,職業治療師話我求其搵份文員咪算。
淨係睇title嘅話,兩個title係職級同job scope嘅分別大唔大
佢可以唔肯改,你都可以唔肯接受,所以你要考慮返個分別係咪大到你會選擇唔take offer
職級一樣 定係我cv 自己(xxx)咁
其實正常都係佢俾咩你, 你唔啱就唔好接個offer 佢先會改
因為你唔係未同佢交涉過, 佢都係唔肯按adv 改返俾你
我唔知個 title 係改到變成點
比如 AM > officer
定係啲後綴改左, 比如 asst. manager, PR and event > AM, PR
所以都好難好具體咁suggest 你問佢有冇business/ external title 個啲
咁如果係, 你可以搵住工咁捱
捱到過左probation 都未搵到呢, 就捱到頂唔順個時先Resign
咁大約我當你去到今年年尾resign, 加埋3 個月都足一年
咁會好睇過你中間唔上唔落
但都係身體行先啦
如果堅持唔到就早走早著
1. 打去問啦, 又唔洗錢
2. 係改唔到結果, 但你唔問就唔會知結果既, 咁係到等 vs do sth, 咁好似問下都冇壞喎
3. 冇含意的
等既時候正常都係會好心焦既
因為唔知得唔得, 就梗係忐忑啦
所以搵住其他等就OK
你見咩位?
general 左點解唔好既?
如果你話係你想做
facebook content officer
但佢比
marketing officer 你
咁好似佢俾你嗰個仲有so 喎?
想問fresh grad報銀行/ finance institutions 嘅grad job , graduate programme嚟講,係5係每一間公司只可以報一個post? (姐係報左global banking 就唔好再報commercial )

報左hsbc嘅graduate programs可唔可以報埋恒生?

同埋想問恒生係有冇graduate program?我見hsbc開左,但恒生未見有
可以報埋的, 但最好唔好同一間報十個啦
你1-2 個唔係問題
如果你做到say 1 年再轉, 會唔會可以留得返後路,
試左自己中意既野唔啱可以返返黎?
轉工 黎緊果年花紅entitle 唔到
係咪應該叫高d?

role 差唔多
公司名同scope細左
title 差唔多

叫37% 最後比31%

HR 話有policy 叫太高會批唔到
係咪真有此事
叫太高最後咪唔請你啦,我試過叫20k 比人收返個offer , 最後做另外一份工18k。
如果佢job ad同你想要嘅title係[職能][職位],佢比你嘅係[部門][職位]
咁你自己寫做[部門][職位]([職能]),唔係話唔得,不過未必有需要
始終唔知你實際情況,個判斷可能會有偏差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞