[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
你好啊

HR角度,以依家mkt人力供過於求嘅情況下,係咪真係會比以前奄尖?
>> 正常都會, 因為去買水果, 得返一盒, 你想食就要買, 但有10 盒, 你點都會揀下. 但係其實唔係真係個個位都係供> 求... 一樣有位好難fill

latest job一年半載都未做夠嘅,就算experience ok都唔會見一見?
>> 如果好多cand 揀就可能會screen 走, 但如果個位唔係咁易請, 咁就會打去問問
再apply 既用處不大, 但亦都冇咩成本, 可以照做
係, 同埋你可以問下新公司send 左未,
再拎住個日期時間去追前公司
最簡單應該會係講屋企問題 > 身體問題, 而唔係上司問題
focus 係已經搞掂就OK
最緊要係咬得實, 唔好俾人問多問就自爆...
唔該晒方丈
原來好多間都有得讀
工聯會 ,青協 ,Cityu scope ,
有無話邊間好啲?定係HR都唔會太care 你係邊間到讀?
有追到,我老細cap埋個通話record畀我話無收到call
我都係繼續等消息啦
因為間間都係咁上下, 老師好唔好係好講運
所以去啲平平地既就OK
學左就算唔係做HR 都有用
咁正常都係大公司會好啲, resources, 客都高汁啲
你搵下份工, 人地都知你上一份講得出係咩公司
因為新公司可以好慢手腳架嘛...
啱啱FG打左兩份工,兩份都係9個月就轉
咁就爛咗cv
「知道呢行都唔係搵大錢 我唔係等錢洗 想有好啲career path」
咁我建議你立即轉行好過
Hr打黎問我expected salary bottom line幾多。我開完價比佢,佢話問完個價ok會約interview。Interview個陣hr話開唔到呢個價比我,問我係咪之後低過呢個價唔洗打過黎。咁我想問叫我泥interview jm?間公司要夠KPI?
方丈你好!
第一round 見hr我開左個expected salary
in 哂之後, 到我收到offer 個陣, 我可唔可以再開高d
1. 你可以放, 但係答人點解你明明做得咁好, 學左咁多野, 但都過唔到probation 好難. 因為佢唔會有太多機會去認識你做野做落係點, 但牌面就係fail probation (就算有ref let), vs 一張白紙, 可能人地都會prefer 白紙...
2. 有冇諗過將啲經驗講成freelance? (如果你有接過其他job)
3. 間公司開左幾耐, 同啲人走唔走, 同間公司好唔好, 唔一定有直接關係既, 個個做十幾年返工發夢都唔見得係好公司
咁你想要B2B 定B2C, 想湊客定Ecomm?
你可以寫20000 + 5k allowance
但最好唔好merge 埋一齊, 因為好易令人誤會你想mislead 人
都唔一定既, 你第二份而家裸辭左?
明白,謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞