[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
in 完過咗3日 打嚟問我CV 上嘅嘢 問完就收線
係咪同你in緊同一份工 我都諗緊下星期要唔要寫封follow up email問野,個hr 好似下星期返工

定咁樣最好等多一個星期
send cv係咪冇分星期幾send好啲果啲野
一三五send先請 二四六send就玩完
interview完一個星期可唔可以打去hr問有無offer? 因為我in咗兩間 已經收到一間 但我想做另一間多d
無分別
可以問,不過唔一定問到yes or no嘅答案
你可以accept咗先,另一份有offer先decline第一份
多唔多見人用表格形式整cv 發覺冇乜sample 係咁整 係咪即係唔太好
咁你可以請假架
低能
你早過佢攞咪得
想知公司通常會點處理?有d fd話應該要就份工,始終未過試用期,份工重要d 。又有d fd話返工前同人一早講左會好d, 可以2樣兼顧。究竟得唔得?人地會唔會覺得你冇心做好份工?
你請AL果陣同事使唔使幫你頂
整cv最緊要手寫,油埋顏色有分加
唔可以好generalise咁講通常會點處理
因為間公司本身ot情況、你實際嘅要求係點、你會做d咩去確保唔會因為你要上堂而miss deadline等等都會影響點處理
但係點都好“份工重要d”唔代表你要為咗份工放棄晒所有
保重身體,公司野唔好太擔心,有需要就尋求醫療幫助
明, 但係如果公司大左, 規模大左, 做既野多左, 你個CV 都會好過細公司學野少但title 高
因為問漏左姐... 搵住其他等啦
一向都會recommend 打去好過email 哦
係, 唔洗擇日, just do it 就得
可以啊, 打去追唔係問題, 不過人地未必肯答實你,
因為人地都未知結果
最簡單會係Take 左offer 咁等
因為排出黎多數唔會夠word/ canva 個啲靚嘛.,..
其實呢, 你未入去做, 你都唔會知人地洗唔洗OT
比如我自己帶既team, 都由日日OT 3 小時起去到日日大家on time 走都有
同埋唔同時期又唔同, 比如月尾追數埋數VS 月頭
比如個期有冇人放假
所以最簡單係你問個HR or 未來上司, 團隊而家OT 係點
如果佢答你根本冇既, 你就唔洗愁
如果佢答你on and off 有, 唔係日日, 咁你都唔洗煩心, 因為應該都就日
如果佢答你日日都會OT 到仆街, 咁你本身做唔做份工都要諗啦
問左佢個邊係點先, 再講你個Case 俾公司知,
你既要求係想一個星期say 1 , 2 日on time 走, 連早走都唔係
唔洗咁快諗到工定讀書2 揀1 喎....
身體行先, 冇任何野值得你risk 你既身體
同埋, 其實如果你係到做左一段時間, 你可以放心, 因為如果佢唔係執,
佢都唔炒得你咁制
放埋個ML 先諗轉工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞