[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
方丈
我又想請教一下,面試應該點樣答有關忠誠既問題?
因為依家見果間公司係我舊公司黎,但果陣就因為升AM走左,依家就想番去,但我番去係做OFF,情況之前都有問過你。
到到做法唔同, 冇得講的, 多數2-6 個星期內會回覆
但多數我會recommend 見完個秒已經當佢衰左
搵住下份等
唔得, 都唔夠4 日
你如果係半日, 唔好搞咁多
唔舒服請一日咪算...
想問問先, 你想要呵定要suggestion....
哩間公司人工好高?
Hr 出人工明顯低過我之前份工
問佢可唔可以加佢話唔得
係唔係無得再傾
Accept or屌hr老母
你本身highly underprep 既mindset 都已經要留意啦
你既出現已經係得罪左人
你明知人地AM 頂過你個位, 你做野仲要問返人轉頭,
你點令人心服你冇啦啦可以空降入黎lead 佢地?
你仲話覺得要得罪左人, 人地先會唔gur 你
仲話覺得人地做9 你, 唔友善
你乜都未做 (最少我見你啲留言我見唔到)
人地就友善笑騎騎放毒蛇仲得人驚
哩個understanding level 已經係唔似一個阿Ger....

你搞上手啲屎係一回事, 你想lead 好條team 係另一回事
做左one one 咁你知人地要既係咩未?
三個人既利益又係咪好一致?
點解佢地對你可以咁無視? 係咪公司冇左佢地唔得/ 佢地有你老細照?
你啲one one 做足架喇?
你老細呢? 你既 priority 係咩呢? 上手啲野定而家啲野?
咁先係你既問題, 因為你話佢地有問題, 冇人會信你
or reject...
咁層主啱啱入職,
公司好多嘢都唔知,問清楚都好正常嘅

唔係做得耐就有料,
見過好多劣幣淘汰良幣嘅例子,
成堆垃圾老屎忽,新入職嘅想改返正都改唔到
問唔係問題... 係問得黎對人有個Expectation 佢地會答先係....
好似未搞清楚自己個情況咁, 咁佢會好辛苦
請問如果一個月通知期間 ,請sick leave 係咪之後唔洗補返個日數?
人工同依家差唔多 但好似我之前咁講既就係 佢係大公司+學到更加多野
隔幾耐 邊行 咩位

我都等左3星期
其實辭職 之前批左假 會唔會取消
reference check 會唔會入職後先做
會,尤其是現職果份通常都會等你離咗職先做
公司可以要你補
但大多數公司都唔會
冇指標性... 所以都係正常見就得
答返話係出面做過, 還是覺得你最好, 大公司+學到更加多野
但係你要諗定, 我係佢我會問
"點解demotion 都肯..其他公司冇AM 位俾你上咩?"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞