[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
轉咗行兩、三個月之後,發現唔適合自己,想轉返去原本嗰行。 面試公司問到離職原因的話,應唔應該照直答?
受到啟發 感謝方丈
之前實習有一年但係係一星期一日果啲 實習足一年 cv上要唔要寫明一星期返一日
無理由咁寫成一年經驗㗎
方丈你好
我收到Offer,若果係LinkedIn道connect現職既員工了解工作情況同前景係咪好奇怪?
因為HR未必了解工作的details
方丈,想問下依架轉工既話 係base on annual 計幾多走?
因為bonus 多 base低.
HR最on9 永遠阻頭阻勢
如果有個你唔識嘅人係linkedin connect你,問你工作情況,你會唔會覺得佢奇怪/可疑,同埋你會有幾願意講d有用嘅information比佢知?
我會recommend 你不如同佢傾下, 問下佢你有咩可以做好啲先
你搵工唔易, 佢請人都可能唔易,
你都未知係咪一定唔過就打定輸數先唔抵
如果你係咪都要一個月notice, 我覺得你等佢extend 好過
因為你個reference 點都唔會靚, 做得耐啲,
buy 多少少時間搵工, 唔寫依間好過
可以, 不過記得要包裝得好啲
講返點解想返返黎係因為真愛, 唔係因為做唔掂出面個份
想問方丈
小小背景:我依家係一間細公司到做AM,但依家個AM位係我果行公認既資歷黎既,夠期就可以問鼎Manager,但係自己感覺上呢間公司出到黎既競爭力係細好多,學到既野都好少

我就想問,如果依家有第二間行內出名既大公司offer我一個OFF位,人工同依家一樣,學到既野會多啲,但個資歷就未必係行內公認既資歷(但我知道曾經有前人試過由呢個OFF位直升左出去坐Manager),方丈你會建議我轉定留?
你可以講明 Part-time Intern 咁就OK
其實唔少見啊
好多都係做完個Test 再睇,
不過而家多左唔少地方可以俾人remote 做test 姐
會, 你收左offer 但未返工架... 啲人係100% 陌生人架...
如果你而家有個新同事, 未返工未出現未簽約
冇啦啦linkedin stalk 你,... 你會覺得好想話哂啲文化佢知
定係 "做咩冇啦啦Add 我好kam"?
就係因為人人paymix 唔同, 我唔可以係唔夠資料既情況下老點你啊
比如你而家base 低pay mix 曳,
但係仲未計你對你個位係market 到係咪over/ underpaid
同埋未知你啲bonus 有幾多係有保證
可以講多少少嗎?
咁如果你做個啲公司係冇HR 既, 會唔會啱你心意多啲?
點解行內會唔公認一間出名, 大公司, 學到野既位既...?
可以講多少少嗎?
1. 做左其實冇咩用, 但係你想既話, 最少1-2 個星期後

2. 係, 正常個位唔急住要人, 都唔會經多幾手人做
我呢行每個公司正常都係得一個AM位,即我依家呢個位,而依家呢間大公司都有AM位,但同時就有一兩個OFF位,但人工同AM冇乜分別,做既野分別都唔會話太大,但唯獨個Title唔同

唔知咁樣解釋你明唔明呢
多謝方丈我下星期搵老細傾傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞