[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
都要打起精神繼續搵
我地大家都一齊加油
試用期內轉工 最早上班時間係咪寫即日就ok?
正常都係, 但係好多公司都會要你可能第二個月, 第三個月要7 - 14 日
方丈 想問工傷期間 公司有無權可以清咗工傷嗰位同事嘅大假?
有時候答問題的時候可能過於緊張/誠實
唔可以做差過勞工假期
勞工法例
如果上一份工有60k
轉工就減咗人工40k
下一份工叫番60k 會唔會有問題
Job market點?有冇sd cv有interview ?
聽同行講係無咁誇張,ot 情況workload 都比一般大,同埋依家跟緊嘅project伏伏地幾難做,做緊嘅area自己又唔係太大興趣 留低嘅原因係猶豫緊好唔好做夠1年先,如果真係走同下家點解釋,已經有啲影響我physical and mental health
方丈你好

想問下我9月頭離職番新工
依加番落覺得有d落差,想再轉

新工唔計bonus高舊工basic兩成
計埋b既話 以上年條數除番12個月就同新工basic一樣

轉既原因除左人工,有其他因素喇
想問下我依加再搵既話
用舊工basic + discretionary bonus去講好
定直接用新工basic 好
cv 落唔落新工好呢? 都係7日通知期

感謝
其實係唔可以用大假去代左你啲病假, 但係呢,
工傷有薪病假唔無限, 如果已經用哂, 再extend 埋都用埋,
公司同員工傾用埋大假唔係唔合理
咁如果你都知道個問題, 就可以針對性去改善
因為呢, 你係唔會估到人地有咩原因唔要你
但我地可以睇啲factual 野
比如, 你CV 應該冇咩事, 因為人地見到你CV 都想見你
市場上有人會約你
比如, 你見工, 假如你能力同經驗冇問題, 人地又冇人同你講價
即係唔似係background/ 錢出事
加上你自己都話係緊張同太誠實
咁你要諗既就係點可以自信啲同埋講少啲多餘野
係練返黎
人地唔一定會當你60 個份valid
因為你最新最update 既market info 就係40
你避唔到人地會諗,
"係咪就係60 做唔掂先去返40, 咁即係你未到60 啦"
叫 冇問題, 但人地會唔會受先係問題....
你可能要問多幾個同行, 睇下係咪真係人地啲輕鬆 係到到都咁輕鬆
因為我有啲啲擔心你轉左地方都係GG
(如果係你本身抗壓性唔係強項而你個行又咁啱高壓)
你做左2 個月呢, 其實可以係一啲都唔係你CV mention
當係FG 去左travel 好過啦
2 個月就唔做, 你唔單單要解點解走, 點解咁快就give up
更麻煩係點打消人地覺得你fail probation 既諗法
restructure 唔係一個污點黎
你如果tax form 個啲對唔上既話
直講會好啲
你唔落新工既就用舊工人工計
新工係你生命唔存在過就OK

但係你而家走, 新工既資歷係會幫到你搵工?
工傷病假放兩年,再放多年(共三年)都返唔到工
除非有特別理由
唔係就安排判傷
(有薪病假同工傷病假係兩樣嘢)

不過年假公司可唔可以話「你今年冇用到就forbid」真係灰色地帶
都唔會 都係一個月貨仔

但concern既位係
我舊工basic + bonus 先去到existing 既 basic
再轉我想嗌高番少少
會唔會困難過我囉住依加高啲戈個basic 去bargain

初時諗住新戈邊幾適合 同多野學
Turn out 人工冇咩升幅都過左黎
但同實際有啲出入
類似咁 最怕reference check 過唔到
同HR解釋返得唔得
所以我就係答你, 以我眼見既info 黎計, 唔得
你新工如果唔係你生命存在過, 佢既basic 都一樣唔存在
你都係要用舊工個package 去叫去執返好你個paymix
正常開完個adv 都要等收CV, 都要等人做test
等phone in 下見下, 要等係好正常....
你本身contract 係個好啲既名, 咁點會過唔到reference check?
定你意思係你吹大左個title?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞