[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
佢可以咁做, 或者extend 你notice,
但如果日數唔多, 多數唔會搞9 你
有可能, 唔係間間都咁快手
又有時有啲人係工接工, 唔想現職公司收reference check
咁demotion呢一part 有冇話HR其實係想聽啲咩?
我最近in 左份工,事後咩電話都冇就email問我攞過去三個月糧單。咁樣係唔係姐係得得地米?
我唔可能作俾你, 因為唔會啱你既經歷
咁點解你demotion 都肯?
我可以同你一齊改你個答案, 改到盡量唔會俾人cue / crit 得太勁
唔係, 拎salary hist 可以係standard flow...
想問下HR會唔會去linkedin睇申請者profile?
我怕linkedin hea寫 被HR睇完fail我
多數都唔會, 你linkedin 有既野CV 都會有
但係linkedin 9 寫就有可能會少左唧headhunt/ HR 去主動搵你
thx sis
linkedin無啦啦有個notification話有人search我
個searcher嘅公司又係我早幾星期apply過
搞到我心思思囉囉攣
想問下方丈
眼見依家紋身係香港都越黎越普遍
以你所知 依家HR仲會唔會對紋身有唔好印象
或者直頭唔容許員工紋身或者要求遮蓋住佢返工
講緊General 文職工作 唔係見客為主果啲
你apply 得即係份工同你正常都係會有相關
咁當做TA 既HR 人仔去linkedin 搵cand 個時, 會search 到你都正常啊
我覺得3 個都合理, 可以直講, 但會suggest 你改少少.

//... 第一,工作成功感,以前係舊公司既時候有好多空間去實現唔同既野,亦做到自己想做既野; 新公司只能按本子按規則去行,發揮空間不大//
>> 講按本子= 你冇咩機會flexible 咁做野, 唔會係一個好既sign, 但你可以話project scale 唔同, 而家公司細左, 但係學到野, 你AM 過獨立能力高左, 好好架. 但係仔想要返project scale 同埋更多既project exposire, training?

// 第二,工作文化,新公司工作文化員工之間缺少溝通,氣氛唔好,大家完成工作就算; 舊公司一team人工作,互相補位,同事之間好多交流,大家會為件事好//
>> 新公司個到講10%, 少少好喇, 可以話哩邊大家做野好獨立, 唔太講collaboration (而唔係屌而家公司), 你好掛住前公司個良好culture, 出左去之後先更加覺, 自己做得到做得好, 但係一team 人一齊做係可以全部野都做得再再更加好

//第三,個人需求,結左婚,希望可以一路做到想做既野之餘,亦尋求穩定,舊公司規模大,即使呢一刻demotion左,但相信係自己擅長的範疇下都可以做到成績出黎比公司睇,之後慢慢有機會就升番上去//
>> 可以, 聽上去仲最真添
其實我唔介意的, 可能因為做外資
但係唔好紋得太勁, 比如一面都係咁就會好啲
因為唔係我介唔介意, 係啲line manager 反而會介意
會睇都唔出奇,但因為你hea寫而fail嘅可能性極低
畢竟唔用心經營linkedin嘅原因有好多,亦都唔反映工作能力
咁要睇B好過A嘅程度有幾多,你願意為咗咁承受幾多風險
亦都depends你有幾趕住有新工
上一份工係self employed,所以見工冇referees,但份工就話一定要Referees,點算?
唔該哂方丈改得好好 多番啲中性字眼
係呢個情況下,仲會唔會有啲咩tips可以比下我?
如果你揀咗等B,但結果係A同B都無咗,咁係咪你接受到嘅結果?
如果接受到就不如果斷d放棄A,同時keep住apply其他公司
好柒喎
方丈,想請教,中秋節嗰日直接見咗CEO,都傾得好開心,原本話上星期都會有update,但係reach out再一次話仲見緊其他人
今日啱啱一個星期,心情好忐忑,應該點處理?🙈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞