[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
我個時都係加唔足, 但係本身個到公司好, 人好, 做野他條, 值得留
你要睇左佢肯俾啲咩你先
再諗出面
你要既係100% 錢, 定係50% 錢50% 開心, 定係career growth 10000%
咁個答案會唔同嘛
做錯左野令公司有實際金錢損失(都幾十萬). 上司無屌我. 但其實係唔係都代表永世無得升? 係唔係應該轉工好?
知道的
唔係100%信心 打左一半輸數要搵工
短期內都冇咩可能啦
你如果急住想上, 就轉工會易好多
想問 銀行final in 完出offer要多耐

已經交曬 ref letter 同salary proof

追問HR有無用
方丈你好 想請假😭
經獵頭見工 見咗兩輪三個人
佢哋今日大概一個禮拜多少少 獵頭嗰邊收到風話feedback正面 可能今個禮拜make decision

機會大唔大😭
上面打錯好多字sorry!

方丈你好 想請教😭
經獵頭見工 見咗兩輪 三個director
距離今日大概一個禮拜多少少 獵頭嗰邊收到風話feedback正面 可能今個禮拜make decision

機會大唔大😭
我親身經驗
in左3rounds
講到請硬
最後話internal fill 左
收到
獵頭講到曉飛都得
但佢好似問咗公司嗰邊😭雖然都可以跨
final in 完都可以等, 因為仲有其他人都會去到哩個stage
正常2-6 個星期都好合理
因為唔係見完就有offer 可以出
就算真係要你, offer 仲要行成個approval flow
追HR 最多只係俾你知道而家係個flow 去到邊
正常唔會快左
如果有其他offer, accept 左再等啦
唔 indicative 啊...
因為... headhunt 講野係完全唔可信
sales 黎...
所以keep warm 好, headhunt 好, 一日未有offer 未有contract
我都會recommend 繼續搵, 搵到過probation 為止...
經驗答你, 唔好信
分分鐘佢一個人都push 左3 -4 個cand 去到final round
佢正常都會同哩3 -4 個人個個keep warm...
如果又少錢,工作時間長又要OT,同埋比人鬧做野做得慢又點睇? (外判合約來,無人工加)
Headhunt 真係好識包裝
有好有唔好
問HR ge 話

最好係得到咩答案
公主,你唔適合
重點係要清楚headhunt嘅工作唔係幫candidate搵工,要識點樣用先得
做part time
所以我同人嗌交所以已經辭左職,依家搵緊新工。
如果份工少過3個月,我自己就唔寫錯CV 啦, 我自己返埋d admin 工成日比人英文差,同外國客溝通唔到,乜依家reception 英文要求咁高? 想我做埋秘書,幫手set 場開會同安排teams 會議。
一係搵返啲中資公司
打中文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞