[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
經常都唔識答點解要轉工呢條問題。
In 同一個類型嘅post
呢啲損友絕交都唔過份
referral只係俾個機會你interview
唔代表請你
因為有時啲人講到referral點點點咁
仲以為真係咁緊要
我覺得可以🤔話曬都係報稅表
個朋友無referral fee㗎
純粹係friend搭friend咁囉
咁佢真係免費送你去地獄喎
再回望過去都冇意思
離開咗地獄就算啦
依家應該關心得兩份都一年都唔夠嘅工可以點
唔同人refer效果都會好唔同啦
GM refer同一個officer refer已經好大分別
同dept既高層 vs 隔離dept既高層refer又可能有分別
ceo refer你就真係好緊要
peers refer嘅話就唔好諗住有好大分別

唔重要就由佢
起碼以後有人refer你去佢公司果陣要小心d

第一份用番有人介紹你去大公司,第二份作個家庭/個人原因要辭工處理,依家已經settle
咁都未會爛哂既
因為第一份解到既, 你可以話第二份invite 你, 朋友refer
點知做完都係第一份啱你啲?
2 份工有咩唔同?
25 個都真係幾過份... 6*12/25, 2.88 個月一手...
話係resign 都唔易令人信你真係resign 的... 因為個時間點太敏感
簡單黎講就係你加埋ref let 都好難打消到人地既疑慮:-
"你做得好, 人地又覺得你好, 點解咁啱3 個月你就唔做?"
所以你可以諗下, 將你既經驗merge 入去freelance 到
你話FG 做freelance 幾個月, 覺得唔夠食, 想有老細跟學, 想做FT
係咪會比你解 "點解3 個月人人開心滿意但你Resign 之後又再搵"易?
只可以話唔係罕見
有時等簽名, 等各個party 都firm 真係可以等好耐
係個個月都過418? 公司有冇賤賤格格斷下斷下?
如果冇的話, 可以追啊
$2000 係明蝦佢地唔識例
唔洗架, 打去俾奴記, 一問就知要俾 (其實唔打都得)
話俾公司知, 問左奴記話要出
睇下公司俾咩反應先, 細公司多數都會驚就會出返算
但如果唔出, 哩啲Case 佢地勝算太低, 唔洗上庭, 奴資關係科都會叫佢回水
不過都要預有可能公司會搞9 你屋企人, 或者cut 佢鐘
可以, 但係如果你見左, 人地又諗住請你既話, 就有啲麻煩
因為會影響第一個
除非你係見左第一個好耐都冇回音 (講緊4 星期以上)
你可以考慮打返去問問第一個Status 先
好難唔知架喎... 隔離dept 都見到哩到走左25+ 人...
可以, 問probation review 會好好多, 因為最少你唔係反口
人地唔洗成個approval flow 再行一次
但我見你話如果收到offer, 即係未收到?
如果未收到, 你想改價, 不如早啲同返佢地講
襯人地仲未批哂就好改
因為probation review 人地都唔細機會reject 你
你指as interviewer?
唔好同其他interviewer 疊聲啦, 邊個問得唔夠入再追下啦
可以問啲verifying questions 啦
注意有冇其他interviewer 講野/ 態度太過份要救場啦
其實呢, 因為我係HR, 所以我既注意點/ 技巧會有啲分別
我要照顧多啲個Cand 既user experience 同埋其他interviewer 既effectiveness
如果係line 去問, 真係可以focus on 個cand 既on-the-job know-how 多啲
正常within 2 個星期
可以, 但係有可能會show 到太多details, 所以冇咁理想姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞