[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
應該咁講,寫同唔寫都有各自嘅問題要面對

同埋想提你reference check舊公司會唔會講你嘅表現依件事你係無可控性,唔係話佢地一定會搞你reference,但未必係你諗得咁想當然

另外你要考慮用一個外人角度,話公司無錢要炒你依件事有無破綻

講到尾都係要比較寫同唔寫嘅risks and benefits
唔一定,可能間公司嘅process真係長同慢、可能係二手offer……
心態上in完果秒就唔再諗,咁會舒服d
公司喺點樣做vetting的?會搵到幾深?幾耐嘅記錄呢?
唔該晒方丈
我都係咁同屋企人講
唔係真係好多錢就當自己黑仔算了
感謝回覆
咁如果係轉行轉返入去, 你可以試
如果冇反應先減價啦
因為真係有野想問清楚你
上次問漏左, 正常答就OK
多可以好多架喎...
你可以睇左片先~
https://youtu.be/XCsD1UDN0IE?si=SPMS8puDI5tFA261
我眼見又唔覺skip 左任何野喎
有agent 有人追有人催會快啲都正常
但係如果唔係公司等人用, 就算agent 勁追
HR 都可以唔理佢架姐
你個Case 似係公司都想快手多過agent 有奇效
我從來冇receive過pip 或者warning letter probation都冇extend
跟住佢話係因為budget問題,所以要terminate 我
>> 係啊, 但係我見你話佢針你, 咁即係佢唔會同你做個好Reference

我應唔應該照寫呢份工落CV?我而家搵工都有照寫落CV係唔係應該照寫?
>> 你有冇Reference letter?

同埋應該點樣對付佢?因為佢好似就嚟又有promotion
>> 佢都炒左你, 你仲返緊工定係走左?
>> 你係想用病假黎告佢歧視?
其實呢, 遇到個咁冇品既人, 有時我地都要明
如果唔自損一千, 其實可以做到既都唔多
因為佢笑同開心, 其實真係冇犯法...
可以好長, 有時爭一個人簽名就係要等
你最好打返去問問, 因為line manager 有可能係吹大左
其實7 個月都好難唔寫, 我會recommend 你可以係budget issue 上
加多少少human factor 野, 比如同老細唔係咁有Chemistry
唔係叫你自爆, 你走個時人地開香檳
而係打定底 ref check 出事都打定左針
生意好, 就梗係全世界一齊開心...
你最好就去追下, 因為HR 有可能連line manager offer 左你都唔知
又或者係line 講到似層層, 但其實唔係真係請
但你個Sick leave 同你俾佢炒/ 針
同你想搞佢, 有咩關係...?
啱啊 我睇到由治及興的好處
生意十分好
你如果一開始CV 冇, 就唔好講有份工
係會難約時間, 但係好過你自爆講大話加埋仲要解做乜轉行又轉返返黎
彈出彈入
前就得了, 同埋轉左地方, 個previous salary reference value 都唔同
其實唔寫都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞