[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
打工, 冇得揀架喎...
因為好多時個flow 唔係yes 就得, 仲要做offer proposal
仲要confirm 下真係有依隻headcount, 有哂prep 先可以搵個cand
倒轉, 如果個HR 乜都唔知,
邊日開工唔知, 人工實數幾錢唔知, 有冇乜乜benefit 唔知
或者係有冇人帶你又唔知, 就急急腳打俾個Cand
都唔會令個Cand 特別comfortable...
會令人反感就梗, 但係呢, 你都唔會因為有可能令人唔舒服
就放棄一個更想要既offer
盡快通知返公司, 有禮直白咁話俾佢地知sorry 要放棄就OK
首先呢, patreon 係隨心自由定價, 係打尖問野隊
第二呢, 你當然可以覺得我廢啊, 你鍾意俾覺得我廢真係唔阻你
你自由黎架嘛
多數都唔會多過15%, 但都depends on 咩位
其實唔洗太介意Apply 數架
有好多都唔準的
仲未計好多non-local applicant 其實一早俾人DQ 左
冇錯
你好!

1. 如果做返同行,同一個種類嘅工,假設你表現差,連老細都覺得你差,係咪好多同行都會知?我覺得條友如果臭朵應該好快傳出黎,但我同事覺得,辭左職出左呢間公司之後冇人會care呢啲評價,其實你同意邊個?
>> 如果個行好大, 咁傳得冇咁快都正常, 但如果個行好細, 好易傳出去係真. 因為多數如果一個人做得唔好, 唔只同dept/ function 既人會唱, cross function 既人都會.

仲未計佢地都會轉工, 唔洗有人去唱嗰個人, 都會spread the news around silently, 比如新人入職知道左個名, 同同事講句 "我part 過佢, 伏到呢" 咁都已經臭朵step 1

2. 傳統大公司好多都有MT Program,但始終唔係個個MT都有質素,有啲其實麻麻,但公司保升,佢做夠年資一定都會有得升;如果有紅褲子出身嘅同事明顯做得好過MT,但冇一個機會去升,其實個MT Program出現左咩問題,令到佢地揀唔到一個有能力嘅candidate?
>> 可以係本身啲有能力既人仔冇apply 到MT/ presentation skills 冇咁好. 我自己chair 過MT programme, 亦都有請過無數人, interview 可以Tell a lot 但係唔會係tells it ALL. 總有啲人係吹勁過做, 所以係比如MT interview 出到線, 但一埋牙就食左屎.

仲未計有啲人啲learning curve 唔係咁早開始, 可能比如係俾第一個老細帶得好, 開左竅就變到好高汁都有. 際遇既野講唔埋, 所以一向都唔可以單用interview 就覺得一定會揀到最好既人; interview 只可以用黎做一個相對有效既selection.

3. 有同事唔跟步驟做嘢,even有上級同事提點都唔當係咩一回事,假設我接手,跟足晒,其實對果個同事黎講有咩睇法?
>> 可能佢會覺得你on9, 唔跟冇後果, 咁跟黎做乜. 即係有同學抄功課, 佢咪覺得做功課個啲on99, 但係佢點睇, 其實對你冇影響架,..

4. 你點睇responsibility同埋accountability之間嘅關係?
>> 可以講得詳細少少嗎~?
其實佢啲暗示, 我只可以講話唔好信
有好多時都係cand 自己get 多左/ 公司有心令你覺得自己好大機會,
佢就可以keep you warm
等得心急最好就係搵住其他咁等
有時哩啲Approval 可以玩足成個月架
其實上到中層title有幾重要?假設加到人工但title望下去低咗,對再轉下1份工會唔會有影響?假設依家有3個offers,
1. 大陸公司$65k,
2. 外資大行要discount title $68k,
3. start up 升title $68k,
邊份會好d? 中層係咪都應該有大做大?到做高層先諗去唔去細行升?

咁就要睇title 事實上係乜, 因為如果跌title 唔係由senior > 冇senior
而係一黎就一個grade, 比如 asso. director > manager, 咁就唔抵
因為唔單單係看最新title 係乜
影響個成個Career path 都唔好
比如SE > AM > M > SM > AD > M
太惹人勁問
係, 人地都話左冇...
唔會, 但係你要過到自己個關...
因為佢地係interview 會問多幾句都好合理
senior associate 係趺幾格喎...
你個行啲Title in general 都係咁?
搵住下份等啦, 加油啊
因為HR 唔一定知, 有啲老細又會覺得自己可以manage 到
又或者真係真係好等人用
你可以照計埋大假入一個月咁請左先
如果你地on good terms, 咁短時間, 好多都唔會要你extend notice
我依家title係叫am,但樓上係無m直接對老闆,如果am轉senior associate係咪無咁突兀?但日後搵m position會唔會有難度定人工反映一切?純粹唔係幾想中層就由大公司轉細公司,怕之後條路更難上
senior associate嘅next step係咩?
有見過senior associate嘅下一格係manager
咁你am轉senior associate,原地升m之後再出去搵m/sm,咁睇就ok,當然原地升嘅可能性係一個考慮因素
用senior associate搵m,我覺得好早比人screen走嘅機會大,就算人工係比到,個數同title始終唔match,係會難咗

btw,中資同start up都係我有bias嘅公司類型,2 take唔落嘅話我會寧願再搵
ok, thx, 唔該晒
我依家title係叫am,但樓上係無m直接對老闆
>> 明白, 但係你Report 俾老細哩個point 其實好難係CV Demonstrate 到做賣點, 所以未必計到做一個Career step (因為事實上冇proof... 最多係interview 講到你manage up exp 會有加分)

如果am轉senior associate係咪無咁突兀?
>> 係, 因為如果M 跌去SA 係爭太太太多. 但係你個行興唔興SA > M (意思係, 你但日後搵m position會唔會有難度, 你個行/ offer 2 新公司個Team 多唔多AM?) 如果多, 你就好難下次轉工跳級catch up 返個Title
不過另一個要睇既位係你而家公司係外資? 大定細? 因為如果你跌左title 但人工有significant increment, 加埋公司大upgrade, 咁你下份搵返大公司AM 你都有so

定人工反映一切?
>> 唔會, 人工有好多野解唔到

純粹唔係幾想中層就由大公司轉細公司,怕之後條路更難上
>> 會, 我自己都係轉返出MNC 個條路, 所以公司太細真係會係個concern
好奇想問hr 壓價係唔係有bonus
準備跳槽個H R寧願改口都唔肯加
正常都唔會
其實好多時係因為手勢唔好先會咁做
比如, 冇睇清楚個Cand 點叫價就約人見, 洗濕左個頭
line 真係要喇, 但budget 唔夠, 咁咪會去講價
仲有啲case 係明明夠錢, 但可能係line/ HR 上司覺得唔想俾到咁高range
怕internal existing 同事知道會唔gur
就話要公平要壓
又或者係見完覺得唔夠超值
可以有好多好多原因, 但好少係HR 會因為壓到就有獎
最少我未見過...
比人壓到好嬲

銀行工同title 我仲特登問點解range低人咁多,佢仲話人地title唔同,但其實同title
又話sign on for 入職第一年冇bonus
自己有frd 係入邊做同grade,全部假話
我可唔可以當場踢爆佢
如果見完冇offer
Hr仲會唔會攞資料?
踢爆佢都唔會有太大用, say no 最有用
你唔要個offer 而佢又想要你, 就會可以有得郁
講價最實際唔係篤爆個小販賣淘寶野
而係走人, 佢就會讓
ok, thx, 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞