[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

999 回覆
22 Like 34 Dislike
問題係你notice period 唔寫點解釋先~?
可以啊, 唔怕最尾貪心的小狗, 2 邊都冇哂就OK
我覺得最好唔好咁去chur 人, 因為朋友黎, 如果有野佢都會搵你啦
跟返正路算啦
點解哩份咁秘密~?
咁如果你走左, 你去同一行第二份工, 會唔會都有哩個問題先....
有無試過克服?依d其實好多工都會發生
可能性好低,佢唔會無端端搵間你無提過嘅公司check你有無做過
其實一路唔轉工又冇升過呢
諗住一次可以加好多, 要講啲運
你可以考慮轉左依份一兩年又再轉咁去向上加
因為你可以同新公司R, 但人地唔一定會俾你
仲可能會收返個offer
要改唔等於佢覺得你做得好差喎...
(as 一個上司, 我都會要改下面啲人仔既野, 要改只係因為唔合心意,
如果佢100% 摸到我心意固然係好, 但如果唔係我更有有經驗
諗得更全面, 就唔係我lead 住佢地啦, 咁要改佢地啲野,
唔一定係佢地做得唔好, 只係我要既野更advanced 都得架喎)
正常都唔會黑仔成咁, 唔mention 都知
但係如果chok 到出黎, 正常HR 都會覺得好alert
因為唔係咩秘密, 但係你又要勁收埋
私私縮縮先最覺眼個種感覺
其實都係下午打過去就OK
你唔會知佢幾時心情好, 幾時得閒
所以冇一個perfect call time
打去問係可以, 但係其實冇reply 都係一個reply
搵住下份等啦
你可以打返去follow up status 個時話佢知你要改口
咁你有冇覺得自己答問題答得有咩唔好?
我怕你A 都甩埋咋...
我係你就會食左A 咁等B
做好transition
最最最緊要所有handover 一定要有black and white
你地之後仲會唔會交手?
你個bonus 係咩 bonus 黎? 係咪contractual?
香港生意好好, 百業暢旺
由治及興, 好樂觀好開心好哈姆太郎
係咪要出offer前講
最好係, 因為唔洗要人地拎哂approval 之後
又要重新拎過一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞