[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

999 回覆
22 Like 34 Dislike
前老世wts叫我返去做 但我唔想返點覆比較有禮貌
accept 左咁等
唔知抽唔抽到特別版波鞋, 未抽到之前都要著鞋架嘛~
我未用過哩間, 你唔信既就唔好俾佢地就得
話返佢知而家哩到走唔開, 跟緊project
Hello 方丈🙏🏻,

仲有想問

1)通常新公司hr 會打電話 定 email 畀舊公司hr 做reference check ?

2)Reference check 又通常幾耐會覆新公司?

3) 如果新公司proceed reference check 大約一個月 , 但又未轉正式offer , 喺咪代表衰咗
1)通常新公司hr 會打電話 定 email 畀舊公司hr 做reference check ?
>> 都會有

2)Reference check 又通常幾耐會覆新公司?
>> 好人就會1-2 個星期, 唔好既唔Reply 都有, 因為回係人情, 冇法規要佢回架其實..

3) 如果新公司proceed reference check 大約一個月 , 但又未轉正式offer , 喺咪代表衰咗
>> 唔係, 可以打去追問, 睇下有冇第啲supporting 可以幫到你
中等
如果係冇特別要求要語言能力嘅工係咪唔寫好過寫
>> 係啊
A B 公司都係吹水
所以, 反正都係吹水, 人工高個邊行先
早加早著, 見左先講啊~
方丈你好
想請問下關於填expected salary
我係fg, 最近有份工first round in, 填application form嘅時間有啲掙扎點填expected salary
因為睇glassdoor前人嘅reference係16,7k
本身自己想叫20k(自問睇返自己啲成績, intern經驗都覺得合理), 但填嗰陣都係唔爭氣咁叫18k
想問下假如有offer的話反口叫高啲係咪好唔啱規矩?

同埋以後嘅application都填自己心目中嘅價, 唔好reference太多glassdoor?

職場新仔想請教下,感謝你
Thanks
如果我簽咗employment letter係唔係都可以withdraw?
另外建唔建議我將呢個情況講比我想要Offer嘅嗰間公司知?睇吓佢哋有冇得快啲出offer咁
你可以寫, 但係其實寫同唔寫都冇分別, 唔會加到分
其實glassdoor 唔係太可信, 最多都係俾到個rough idea 你大約係點
但因為FG 本身人工唔高, 爭幾% 已經可以爭好多
我會recommend 係跟個心想要既目標價叫
因為真係俾左個平價你, 你咪又係會諗諗諗諗再反價
咁不如明碼實價不二價, 俾唔起既公司就過主 唔好阻人搵食

但又返返轉, 你肯定你20K 係合理就OK
如果我簽咗employment letter係唔係都可以withdraw?
>> 係啊, 公司請左個人, 個人返左工, 都會可炒啦, 簽左約姐...

另外建唔建議我將呢個情況講比我想要Offer嘅嗰間公司知?睇吓佢哋有冇得快啲出offer咁
>> 你可以追, 但唔好expect 人地會因為你而趕時間拿拿聲rush 個offer 俾你就OK..
想問下樓主

下星期一約咗個manager grade interview
今日我再申請咗同一間公司senior manager位
(唔知點解兩個位basic requirment一樣)
如果呢兩日sm位無hr call
建唔建議我星期一interview問下sm位嘅detail?
btw兩個post負責嘅hr唔同人嘅
想問下而家騎牛搵馬緊,未過試用期就想走,理應唔寫落cv,但係呢份工又比較符合黎緊想send cv既個兩間公司,咁我應唔應該寫落去?thx
唔建議,跟返通知期就得
同埋within working hour遞信啦,唔好搞到大家要OT傾你點解走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞