[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
有時我地既career choice 又唔一定只係因為錢既...
滿足感哩家野/ 本身讀左啲咩, 有時真係好難講
唔係, 仲要睇埋佢做左幾耐, 夠3 個月未?
可以, 因為你冇咩有得輸, 佢第一份都冇consider 到要你
第二份諗多你一次, 有咩所謂呢
你好
其實呢, 有時佢地都係試下, 問下有冇得講價,
唔一定係因為追KPI
而係佢黎打搞你, 問價, 傾幾句, 佢冇成本嘛...
點解會要開高啲既?
唔係唔得, 但係如果人地唔係非你不可,
仲要你其實係冇原因地反口的話, 人地reject 你既機會都幾高
咁你朋友仆街啦
refer左你入個無限地獄
插嘴問問如果第一個position interview完等緊消息嘅時候,見到同公司另一個position job ad(同department)都想試,係唔係都可以照apply咗先? thank you
咁佢一開始都係好心姐
點知入面咁西
連你其他同事都知個位係無限地獄喎
你個朋友為左referral fee都去得幾盡
similar case,interview前冇research到位一般叫開幾多
如果我收到offer, 佢開我果陣講既expected salary既話,問佢過probation會唔會有performance / salary review, 咁又得唔得?
refer你果個朋友咁好帶協
其實IR56B 可唔可以當工作證明
interview咗會有唔同
因為有可能係人地仲處理緊又見到你入application,人地會點諗你估唔到
如果你想做另一個position多d,不如直接問之前同你聯絡嘅hr可唔可以申請埋,起碼有機會表達清楚你申請另一個位嘅目的
會好過直接叫高d
不過要留意番你research到個數有幾可信
你應該同個朋友絕交
有啲朋友真係利用到盡 唔係一句好心就可以帶過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞