[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
點解要一月後
可能以為有花紅分
話說琴日一時衝動頂撞老細,佢好嬲,今次亦係自己過份左,因為自己性格太衝動無考慮就做左,雖然事後我有口頭道歉,但都覺得唔足夠,想問送道歉禮物會唔會比較好?
道歉禮物
你當呢度大陸
依d早講好過遲講,人地批晒你先改仲唔啱timing
你肯定佢會buy依套?
寫封千字文lo
你好方丈 想問下
獵頭成日要email HKID COPY proceed application
有見近排都多騙案 開始有啲concern
係咪一定要比左先 proceed / 有咩好既方法核實對方身份
剩係電話talk過 始終唔放心
唔係常見, 但都唔係反常
好多公司想留人/ 難請少少既位都會放勁長notice
咁你好快手打返去改喇
唔好等人地咩文件都出哂先反價
其實出開可能真係會有
你個問題係你12 月 resign, last day 個陣佢仲出唔出
但同事可能係指, 出左再resign
送禮就最好唔好
因為好sensitive
你真心道歉好過啦
你有冇係IG 搵我? 俾username 頭1-2 個字我?
搵過instagram 見唔到有未睇既msg
個間野大唔大?
咁如果let say 2,3年以後我想轉工,有冇咩建議點部署?儲定2個月糧+1個月notice 最make sense?
Hello 方丈大人🫡

近排收到個dream job conditional offer , 但新公司要pass reference check 先畀正式offer.

想問下如果舊公司hr 唔合作,喺咪新公司一定唔會畀offer你?
你有準備第日要賠short notice走無錯
但係唔駛一開始就用一個月去傾
你同新公司傾要佢等耐d,大假睇下有無得留番d喺手等辭職果陣用,再同公司傾有無得早d走,你每度偷到幾日夾埋都唔少,咁就唔駛真係賠咁多
留意定有冇同事有得早走and why
mentally and financially be prepared 要裸辭
同埋interview skills 要做好啲, 引下定buy out 都係方向
唔一定
如果上家死都唔回
但你有ref letter/ appraisal 個啲supporting 都會幫到手
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
accept咗再等另一份
CLTS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞