[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
你可以試下咁講
公司有優勢>生意好唔會執笠>唔怕俾人炒
兩句係分開去問 無關聯
意思係如果對方提到做咩要選擇我地公司/我自我介紹提到想入呢間公司嘅原因,我講佢地對比其他同行係冇但佢地有,或者佢地特別處理得好嘅優勢,例如對環境保護果啲
咁點解要問"可唔可以接受"呢?
你apply緊間公司真係有某d優勢
你又講緊事實, 點樣唔接受?
其實呢, 你係空降, 有人唔gur 你好合理
可能佢地想坐你個位, 但fail, 之後公司就請左你返黎呢
你要問佢地野, 但似乎你都未show 到你有能力 lead 佢地
又唔知你同佢地做哂1 on 1 未
你都好似未做哂你個部份咁...
唔會你一出現, 就萬邦來朝, 人人信服架嘛...
唔係, 而係你自己心急想追咪打去問
你自己有啲唔急deadline 既task, 你都唔會即做即Report 返俾人
但人地追問你多句, 好聲好氣既
你係咪都會考慮做快些少?
將心比己姐...
你好, 中秋節快樂!
可以, 但係唔係好好好prefer
因為老細可以話你知收唔到你封信, 要working day 先搞
你如果星期一resign 都OK 的話, 唔係冇buffer 就可以試
同時記得一定要搵到老細
email + call + whatsapp/ teams 咁, 要有black and white 佢收到
但提提你, 有唔少老細會覺得好唔舒服的
計到咁盡
你reference 仲係佢到的
唔係太有用
因為佢地都知佢地好
佢地好 =/= 佢點解要請你嘛...
係因為好多人既CV 格式都唔同, 啲料又可能會唔齊
咁公司想方便自己入data/ 方便自己人睇
就會叫你跟佢格式做一次ensure 冇野漏姐
跟返contract... 佢有可能可以炒你, 即走, 其他notice period 都冇哂
又可以當你即走賠返錢
但係其實最簡單一定一定係
唔舒服睇醫生
都係做admin 位? 宜家公司開admin 位 請FG 得12-13k , 有2年經驗先有16k 。
方丈你好 我透過獵頭公司揾左份工 岩岩過左試用期
獵頭打黎話勞工處抽查我要求我影身份證同住址證明俾佢 是否正常?
請教一下
如果interview完話大約2星期會通知2nd in
但過左2星期都未有消息,打去問左HR
HR CHECK左一陣話仲process緊
咁其實係咪都冇乜機會?

通常呢啲係咪都會出左offer請到人先會將全部candidates close file?

還是約晒2nd in後無得2nd in既人就會close file?
其實係, 因為part time 真係可以唔俾更你斷418
我未試過俾人咁查 (都有可能係查左我都唔知, 因為唔會去到我到)
但係你可以問問佢有冇奴記書面request
因為唔係約你一個人, 可以仲有其他cand 要見
可以係decision maker 唔急要人
唔一定係2 個星期, 有時係6 個星期都有
搵住其他等啦
明白

想問下,通常成個請人process計,會出左offer請到人先會將全部candidates在system close file,還是約左2nd in後無得2nd in既人就會在system close file?
連請兩日有假紙 可以當有薪病假咁用?
睇返條條例好似唔得

至於病假,只要僱員按連續性合約受僱,同時符合以下資格,病假日便可領取工資五分之四的疾病津貼:
1. 病假不少於連續4天
2. 僱員能夠出示適當的醫生證明書
3. 僱員已累積足夠的有薪病假*

法例淨係規定請連續四日以上可以攞到五分之四嘅人工
換句話說請一兩日公司係有權唔俾錢你
要睇返你份合約點樣寫
但如果合約冇寫就唔清楚
呢啲嘢冇法例規定
你可以三個月前見工,三個月後先話請你
呢啲係純粹公司決定 可以咁啱走咗個人搵你嚟頂
或者臨返工之前啲人唔接受個Offer都得

除咗大公司,一般兩個禮拜都會有消息
三個禮拜都冇,通常你唔係主要選擇
就睇吓入唔入到waiting list 最啱佢哋心水嘅第一個做唔做咁樣
咁當然如果你見銀行或者要背景審查嗰啲有機會要搞一兩個月先俾Offer你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞