[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
[member]而家人工36k 以前喺外國出緊45k 但公司唔掂又急住揾工返咗香港呢份 最近差不多一年 老細同我傾話遲啲傾加人工
份工都幾得閒 但公司細冇乜錢賺 你哋覺得開加返到45k會唔會好過份[\member]
如果你冇其他offer, why not~?
唔洗, 你可以接左offer 咁等下家
同埋做住咁搵其他架嘛
佢都唔夠誠意俾個perm 位你
你都唔洗對佢太忠誠
會啊, 你不如問下佢, 大約加到咩位,
可能佢諗住5%, 你明知爭太多既就可能要調整下個預期/ 出去搵定工
唔洗, 到時佢問再解就OK
short notice嘅話公司未必比你用non-working day做last employment date
咁嘅話你返埋9月27號嘅話,個short notice就係9月28至10月1四日
唔好意思第一次係到留言,想問下上星期五interview完無消息。今日見到間公司再repost左個請人post,咁樣係咪即係無希望thanks
方丈好,我收到一個新offer,人工高20%,福利各方面都唔錯,title 無轉。

而依家做緊既公司,係一間公司好,同事上司好好既公司,加上同team 有同事呢排都resign 左,而自己又負責緊幾個大project,如果走左有啲似翹起成team

當初有head hunt搵自己,諗住試下interview,平常心態,最緊要都係睇錢再決定走唔走。但因為interview 左太多round ,持續左差唔多2個月,當時未kick start 既project , 依家都開始左,搞到呢個時間走好尷尬。

想方丈/各位朋友指點下
如果你會轉嘅原因只係錢,不如試下同現職公司R加人工
祝你心想事成! 但係都搵住其他咁等啊~
現職公司未必加到新工個價
你自己考慮返現職加幾多你就會留
就算你同佢傾完佢唔加/加唔到你心目中嘅價位都唔緊要,咁你可以安心take新offer,亦都唔需要糾結於係咪翹起佢
佢夠想留你就會有足夠嘅誠意
你可以問左可唔可以Oct 1 last day 先既
可能會慳到2 日
即係佢太早call 你
本身佢都未拎哂approval, 心急
我都經歷過, 唔係話好想走, 但咁啱有人搵
個價仲要好唔錯
我既做法係同現職公司傾, 拎retention bonus 同埋人工adjustment
我會recommend 你可以focus 係點做好啲,
你知哂佢啲不滿未? 有冇信心可以reach 到佢要求?
如果唔過probation 既工我recommend 唔好寫
執就大哂既
係咪都要賠足咁全世界一齊炒
但如果佢未執得, 咁你就有免死金牌既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞