[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
中資公司做過,d 文化好西,又要講X 總,Y總,全套裝唔洗講,要塗口唇膏,花淡妝,最緊要要返工要非常準時,你知著做高跟鞋係唔跑得,唔係會扭親腳。

另外底薪特別低,用來出14個月糧彌補返。
公主 學你話齋…咁你真係慢嘛
你話過你最啱做part time 既
你覺得係 就加油啊
明白佢地唔係同一陣線 就會識用佢地
我想問headhunter 係咪呃CV ? 成日叫我send 去之後收廣告電話,比唔比CV 佢地好?
唔好提PT 啦,呢度係搵工地方,同埋我都諗住都一齊做。
問左 HR 佢話下星期4同我傾個 offer
原來真係要咁耐。。。。。

下一部係傾人工

我FB in box 左你
麻煩幫幫手

我個case 有d特別
thanks
自貼可能有人幫襯
但係講你嘅career,PT係最好嘅選擇
你有冇諗過自己做老闆?
冇人對你有要求
亦都唔洗準時返工唔洗化妝
佢而家都係自僱人士嚟嘅
Hi方丈。
Fg呢排收到個secondment contract offer
But話就話返full-time但係俾hourly rate有AL
想知道個Contract有冇問題 同埋對之後搵工有冇影響?
有諗過,但係返埋d 垃圾全職個腦唔想諗野, 好難去搵其他PT 做,同埋做老闆,我都唔知做咩生意好。
hourly rated 西到仆街 。

首先,既然計時薪,即係病假係無錢了,加上休息日無錢的關係,要連續4天病假先有錢,同埋AL 最多得12日,部分合約跟政府做隨時得7日AL。

另外,既然計得時薪工作,份工一定壓低個basic 人工不停叫你OT 「搵多d 」 ,搞到無曬私人時間。

其次,跟secondment contract ,並唔係公司「親生仔」 ,隨時可以唔續約,另外d 垃圾野可以推曬比你做。

最後,Hourly- rated 最煩就係計糧同埋整timelog sheet ,每個月都要mark 住自己返做幾多個鐘!
如果我自己沒有方向感,面試官問起點解應徵呢一份工,應該要點樣回答?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞